Morsko dobro prihodovalo 6 miliona | Ekonomist

Morsko dobro prihodovalo 6 miliona

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobromje do prošle sedmice ostvarilo prihod od 6.047.029 eura od čega preduzeću pripada jedna, a druga polovina opštinama sa čijihje teritorija ostvaren prihod, saopštio je Pobjedi direktor JP Predrag Jelušić.

On je istakao da su javnim pozivom za ustupanje na korišćenje pristaništa i privezišta dobili kvalitetne korisnike ovih djelova obale.

Uspostavljanje reda

– U zajedničkoj misiji JP i korisnika, poslije dužeg vremena dolazi do uspostavljanja reda, jer ove lokacije počinju da funkcionišu na organizovan način. Propisani su uslovi za njihovo korišćenje, infrastrukturno i komunalno su opremljene do propisanog nivoa, kazao je Jelušić.

On je kazao da se planirane investicije uređenja i zaštite morskog dobra realizuju u dvije faze.

– U cilju što kvalitetnije pripreme turističke sezone, JP je na više lokacija započelo uređenje zone morskog dobra. Započela je izgradnja pješačke staze koja će povezivati Risan i Perast. Radovi će se izvoditi fazno, a trenutno je u toku prva faza ko ja podrazumijeva izradu stabilne betonske podloge na mjestima gdje staza nije dovoljno široka. Očekujemo i nastavak uređenja jedne od najvažnijih dionica šetališta Pet Danica u Igalu, u dužini od 380 metara, gdje će petom fazom radova biti izvršeno popločavanje šetališta, kazao je Jelušić.

U toku je izrada novog kataloga privremenih objekata i lokacija na obalama Bojane, kojim se dokumentuje stanje na terenu, odnosno evidentiraju objekati za uklanjanje.

Privremeni objekti

– Pojedini objekti su gabaritom zašli duboko u korito Bojane i time joj usporili i suzili tok, te je neophodno ograničiti njihovo dalje širenje, odnosno ukloniti one koji zatvaraju korito. Predviđaju se lokacije za izgradnju novih objekata, koje će biti opremljene infrastrukturom,kazao je Jelušić i naglasio da katalog akcentira zaštitu vegetacije uz obalu na Adi i mješovite šume u zaleđu.

 

Izvor: Pobjeda

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top