Morgan Stenli: Dragi ne može zaustaviti rast evra | Ekonomist

Morgan Stenli: Dragi ne može zaustaviti rast evra

Predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi ne može “stati na put” rastu evra, ocjenjuje njujorška banka Morgan Stenli.

Zajednička valuta evrozone će vjerovatno ojačati za još 5,0 posto u odnosu na dolar do kraja ove godine, nakon što je u 2016. već porasla za 3,5 posto, izjavio je Hans Redeker, glavni strateg za globalno tržište valuta u Morgan Stanleyu, izvještava Bloomberg.

Kada se funkcioneri ECB-a budu sastali sutra, njihove napore za podsticanje ekonomskog rasta i inflacije u 19-članom bloku vjerovatno će osujetiti uporno jaka valuta, predviđa ta njujorška banka, koja je deseti najveći svjetski trgovac devizama, prema časopisu Euromani.

Evro i jen su ojačali ove godine usljed spekulacija trgovaca da su napori za podsticanje rasta u Evropi i Japanu dostigli svoje granice. Dalje labavljenje monetarne politike ECB-a neće uspjeti da neutralizuje uticaje na evro koji će generirati rast valute, dok osiromašene evropske banke drže novac kod kuće“, rekao je Redeker.

Prema njegovom mišljenju na rast evropske valute može uticati i dolar, koji će, smatra on, poslije nedavnog jačanja vjerovatno izgubiti zamah s obzirom na veliku vjerovatnoću da će Fed ostati pri usporenoj dinamici zaoštravanja monetarne politike.

Procjena Morgan Stanleya je u suprotnosti sa srednjom prognozom analitičara, koji su anketi “Bloomberga” predvidjeli da će jedinstvena valuta oslabiti na 1,09 dolara do kraja godine.

Evro je pao 0,2 posto na 1,1238 dolara juče oko podneva na trgovanju u New Yorku, a takođe je oslabio prema japanskoj valuti, spustivši se za 0,5 posto, na 114,27 jena.

Većina ekonomista u anketi “Bloomberga” predviđa da će ECB proširiti program kvantitativnog labavljenja prije kraja godine, budući da je inflacija u evrozoni i dalje znatno ispod cilja centralne banke od blizu 2,0 posto.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top