Moody’s: Višak u Budžetu CG tek za par godina

Agencija Moody’s, u najnovijem izvještaju za Crnu Goru, ocijenila je da uravnoteženje budžeta treba očekivati tek u 2021. godini, a višak novca u državnoj kasi u 2022. godini.

U izvještaju u koji su Vijesti imale uvid navodi se da će doći do povećanja potrošnje naredne godine, zbog parlamentarnih izbora.

– Očekujemo da Crna Gora postigne samo uravnoteženi budžet u 2021. godini, i potencijalno veću potrošnju tokom izborne, naredne godine. Potrošnja treba da se normalizuje nakon završetka prve dionoce autoputa Bar – Boljare, od Smokovca do Mateševa, vjerovatno u drugoj polovini naredne godine – piše u izvještaju.

Kako se navodi, blagi suficit budžeta od 0,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) treba očekivati u 2022. godini.

Moody’s je potvrdio ocjenu kreditnog rejtinga B1 za Crnu Goru, uz zadržavanje izgleda pozitivan.

Kako je objašnjeno u izvještaju, prelazak iz ocjene “pozitivan” u “stabilan” biće moguće ako Vlada ostvari punu ili bude blizu pune realizacije mjera fiskalne konsolidacije.

Moody’s ne očekuje smanjenje kreditnog rejtinga ispod sadašnje ocjene.

U izvještaju se navodi da je javni dug države u prošloj godini dostigao vrhunac od 70,7 odsto BDP-a i da je njegovo procentualno učešće u BDP-u povećano za 5,8 odsto u odnosu na 2017. godinu.

Moody’s očekuje da će udio duga u BDP-u početi da pada u ovoj godini, a da će se u 2022. godini spustiti na nivo ispod 60 odsto, što je gornja granica prema međunarodnim kriterijumima.

– Očekujemo da će privredni rast usporiti u ovoj i narednoj godini i da će on ostati u ovoj godini na tri odsto, i u narednoj 3,2 odsto. To je iznad desetogodišnjeg prosjeka od 1,9 odsto – ocijenila je agencija Moody’s.

U izvještaju se ukazuje na visoku zavisnost turističkog sektora od uvoza, a poreske olakšice za hotele visoke kategorije nastaviće značajno da ograničavaju doprinos turizma rastu crnogorske ekonomije i prihodima koji se očekuju od te najvažnije privredne grane.

Kako se navodi, Crna Gora, od zemalja regiona, privlači najveće strane direktne investicije koje čine 12 odsto BDP-a u prosjeku u posljednjih pet godina i procjena je da će one u ovoj godini biti na nivou od deset odsto.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top