Moody’s potvrdio ocjenu kreditnog rejtinga B1 za Crnu Goru | Ekonomist

Moody’s potvrdio ocjenu kreditnog rejtinga B1 za Crnu Goru

Kreditna rejting agencija Moody’s je u novom izvještaju potvrdila ocjenu rejtinga B1 za Crnu Goru, uz zadržavanje izgleda “pozitivan”, saopšteno je danas iz Ministarstva finansija.

Kako su naveli u tom resoru, takav kreditni rejting rezultat je, prije svega, visokog rasta BDP-a po glavi stanovnika, institucionalnog jačanja podržanog perspektivom pridruživanja EU, privlačnosti za strane direktne investicije, kao i značajnih investicionih projekata u sektoru transporta, turizma i energetike.

– Istovremeno, pozitivni izgledi uz rejting B1 odražavaju povoljne srednjoročne izglede zemlje, podržane adekvatnim strukturnim reformama, ali i mjere konsolidacije koje Vlada u kontinuitetu sprovodi, a kojima se doprinosi jačanju fiskalne pozicije Crne Gore. Pored toga, Vlada je preduzela efektivne mjere za značajno smanjenje rizika srednjoročnog refinansiranja duga – dodaju u Ministarstvu.

U ovogodišnjem Izvještaju kreditne rejting agencije Moody’s istaknuto je da je Crna Gora vodeća zemlja u procesu pridruživanja EU među balkanskim zemljama, što predstavlja dalji podsticaj za unapređenje vladavine prava i institucionalnih kapaciteta u narednim godinama. Od početka pregovora o pridruživanju EU u junu 2012. godine, Crna Gora je otvorila 32 od 33 pregovaračkih poglavlja i ima tri privremeno zatvorena poglavlja.

Kako se naglašava u dokumentu, rast BDP-a u 2018. godini od 4,9 odsto vođen prije svega investicijama, ali i još jednom godinom rekordne turističke sezone.

– Osim toga, pozitivna kretanja na tržištu rada su, uz rast zaposlenosti, podržala rast potrošnje domaćinstava, dok je priliv SDI bio nešto niži u odnosu na prethodnu godinu ali uz zadržavanje i dalje visokog nivoa od devet odsto BDP-a – navodi se u izvještaju.

Takođe, eksperti te kreditne agencije ocjenjuju da će slabiji globalni ekonomski izgledi doprinijeti nižim stopama rasta.

– I pored navedenog za Crnu Goru predviđaju snažan poslovni ciklus, uz stope rasta na nivou od 3,0 odsto u 2019. i 3,2 odsto u 2020. godini, odnosno iznad 10-godišnjeg istorijskog prosjeka od 1,9 odsto – rekli su iz Ministarstva finansija, dodajući da se kao važna okosnica budućeg razvoja Crne Gore i daljeg poboljšanja kreditnog rejtinga navodi jačanje konkurentske pozicije, koje će se ostvariti implementacijom projekata u sektorima turizma i energetike, kao i ublažavanjem eksternih rizika.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top