Moody's: Ostavka Tsiprasa "kreditno pozitivna" | Ekonomist

Moody's: Ostavka Tsiprasa “kreditno pozitivna”

Bonitetna kuća Moody's ocijenila je ostavku premijera Grčke Alexisa Tsiprasa i njegove vlade kao “kreditno pozitivnu”, jer otvara mogućnost da se formira jedinstvena vlada koja bi dovela do smanjenja rizika po grčke finansije.

“Premijer Grčke je odstupio s dužnosti i pozvao na prijevremene izbore. Njegova ostavka je pozitivna za kreditni rejting Grčke, jer nudi mogućnost da bude formirana čvršća vlada koja bi predano radila na reformama dogovorenih u zamjenu za treći paket međunarodne finansijske pomoći Grčkoj”, navodi Moody's, a prenosi grčka agencija ANA.

Jedinstvena vlada dovela bi do smanjenja rizika koji prijete grčkim finansijama i likvidnosti u zemlji, dodaje agencija.

Grčki predsjednik Prokopis Pavlopulos povjerio je treći mandat za formiranje vlade lideru otcijepljene frakcije Sirize i zastupničke grupe Narodno jedinstvo u grčkom parlamentu, Panajotisu Lafazanisu.

“Iskoristićemo narodni mandat da pokažemo da je zemlji potrebna vlada koja se dosljedno protivi sporazumima sa kreditorima”, rekao je Lafazanis.

Ranije, lider glavne opozicijske grčke stranke Nova demokratija Vangelis Mejmarakis vratio je Pavlopulosu mandat za formiranje vlade, pošto nije uspio da za tri dana dogovori formiranje vlade sa ostalim strankama u parlamentu.

Izvor: Bizlife

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top