Moody's: Kreditni rejting Crne Gore stabilan

Kreditna rejting agencija Moody’s je u novom izvještaju potvrdila ocjenu rejtinga B1 za Crnu Goru, uz značajnu izmjenu outlooka sa pozicije “negativan” u “stabilan”, saopštili su iz Ministarstva finansija.

Navedeno znači da su analitičari pomenute agencije, mjere koje Vlada Crne Gore sprovodi na polju stabilizacije javnih finansija ocijenili kao dobre i izrazili povjerenje u očuvanje  pozitivnog trenda oporavka.

U Izvještaju se navodi da je poboljšanju rejtinga naše zemlje prvenstveno doprinijela fiskalna politika usmjerena na povećanje prihoda, odnosno smanjenje rashoda, kao i sprovođenje mjera u cilju rešavanja problema penzija i plata u javnom sektoru.

Kako se dalje navodi, analitičari očekuju da će jačanje fiskalne discipline kroz definisani set mjera fiskalnog prilagođavanja, zajedno sa snažnim ekonomski rastom, u narednim godinama dovesti do smanjenja deficita kao i nivoa javnog duga.

Izmjena outlook-a prema stavu analitičara, rezultat je i realizacije razvojnih projekata, dominantno u oblasti turizma, energetike i saobraćajne infrastrukture, čiji će zamajac u narednom periodu ojačati srednjoročni potencijal rasta i otpornost finansija na eksterne šokove.

U dijelu potencijalnih rizika za domaću ekonomiju, analitičari Moodysa-a ukazuju na izozove u vezi izgradnje  prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare, navodi se u saopštenju.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top