Montenegroberza: Pad indeksa i duplo veći promet

Pad berzanskih indeksa i duplo veći promet obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je Vlada usvojila predlog rebalansa budžeta, kojim su izvorni prihodi povećani osam miliona eura.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija na Montenegroberzi, MNSE10, oslabio je 2,4 odsto na 823,67 poena, a MONEX neznatno na 10.858,65 bodova.

Promet je bio duplo veći od prošlosedmičnog i iznosio je 239,6 hiljada eura. Promet je realizovan kroz 119 transakcija, a najveći udio u njemu imale su akcije Plantaža.

Predlogom izmjena Zakona o budžetu za ovu godinu, koji je Vlada usvojila u četvrtak, predviđeno je povećanje izvornih prihoda od osam miliona eura, zbog veće naplate poreza na dodatu vrijednost (PDV) i poreskog duga.

Iz Vlade su saopštili da će prihodi dodatno rasti u skladu sa makroekonomskim projekcijama i aktuelnim, i planiranim mjerama fiskalne politike, sadržanim u Predlogu fiskalne strategije do 2020. godine.

„Ukupni planirani izdaci budžeta su u odnosu na prvobitni plan veći osam miliona eura. Za taj iznos je predloženim izmjenama povećan planirani obim sredstava tekuće budžetske rezerve, zbog potrebe finansiranja nepredviđenih izdataka i realizacije zaključaka Vlade”, saopšteno je nakon sjednice.

Iz Vlade su naveli da su na taj način povećani izdaci tekućeg budžeta, dok su izdaci državnih fondova, transakcija finansiranja i kapitalnog budžeta ostali nepromijenjeni.

Na Montenegroberzi su ove sedmice pale akcije Elektroprivrede (EPCG) 7,6 odsto na 2,81 eura, Crnogorskog Telekoma 2,4 odsto na dva eura, Rudnika uglja 1,2 odsto na četiri eura, Luke Bar 5,5 odsto na 25,52 centa i Plantaža 3,4 odsto na 15,44 centa.

Iz EPCG su kazali da su sa predstavnicima Škoda Prahe nastavili pregovore u cilju postizanja dogovora i počinjanja realizacije projekta gradnje drugog bloka Termoelektrane (TE) u Pljevljima.

Škoda Praha je, ove sedmice u Nikšiću, predstavila tehnički i finansijsko-pravni aspekt u cilju konačnog rješenja za realizaciju projekta.

“Te prezentacije, kao i alternativno finansiranje projekta, u skladu su sa ugovorima o izradi glavnog projekta (EWA) i o izvođenju radova (EPC) koji su potpisani sa tom kompanijom u septembru prošle godine”, naveli su iz EPCG.

Na Montenegroberzi su ove sedmice rasle akcije Solane “Bajo Sekulić” 13,8 odsto na 1,65 eura i Hotelske grupe Budvanske rivijere 1,2 odsto na 5,87 eura.

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT) su ove sedmice saopštili da je odluka specijalnog državnog tužioca da odbaci krivičnu prijavu Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) u predmetu Solana preuraanjena, zbog čega su spisi vraćeni tom organu radi preduzimanja dodatnih radnji u izviđaju.

“VDT je povodom pritužbe MANS-a, kojom je traženo preispitivanje rješenja Specijalnog državnog tužilaštva, nakon razmatranja, zaključilo da je odluka u tom predmetu preuraanjena”, rekli su predstavnici VDT-a.

Oni su dodali da su zbog toga spisi predmeta vraćeni Specijalnom državnom tužilaštvu zbog preduzimanja dodatnih radnji u izviđaju. To znači da Specijalno državno tužilaštvo treba da preduzme konkretne, dopunske dokazne radnje u tom predmetu, koje nijesu prethodno sprovedene, kako bi se donijela činjenično i pravno utemeljena odluka.

Specijalno državno tužilaštvo odbacilo je krajem februara krivičnu prijavu MANS-a podnijetu zbog kredita za čije obezbijeđenje je kao hipoteka bilo stavljeno zemljište Solane „Bajo Sekulić”, jer je nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja.

Na Montenegroberzi je ove sedmice trgovano i dionicama Atlas hotels grupe, Barske plovidbe i Port of Adrie, koje su u petak koštale 1,72 eura, odnosno 18 centi i 12,9 centi. Trgovano je i dionicama Izbora Bar i Društva za menadžment poslove i upravljanje nekretninama MIG, koje su na kraju trgovanja iznosile 1,2 centa, odnosno 8,52 centa.

Akcije Marine Bar, Jugopetrola i Crnogorskog elektroprenosnog sistema nijesu mijenjale vrijednost i koštale su 2,08 eura, odnosno 11,5 eura i 66,1 cent.

Iz Montenegroberze je ove sedmice najavljeno da će 22. juna biti održana aukcija za prodaju oko 9,2 odsto akcija Jugopetrola po početnoj cijeni od 13,5 eura po dionici.

Promet akcijama fondova na Montenegroberzi ove sedmice iznosio je skoro 14 hiljada eura. Trend je ojačao oko jedan odsto na 8,81 cent, dok je euraofond pao 8,2 odsto na 1,01 cent.

 

Izvor: RTCG

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top