Montenegro erlajns u problemima | Ekonomist

Montenegro erlajns u problemima

Nacionalna aviokompanija Montenegro erlajns (MA) završila je prošlu godinu sa minusom od 4.606.487 eura, čime je nagomilani gubitak preduzeća dostigao 76.497.309 eura, pokazuju podaci iz izvještaja o poslovanju u koji su “Vijesti” imale uvid.

Gubitak državne kompanije, na čijem čelu su od početka 2017. Nikola Vukićević (predsjednik borda) i Živko Banjević (izvršni direktor) smanjen je 2,5 puta u odnosu na 2016. kada je bio 11.473.590 eura.

Kako pišu “Vijesti”, MA ima i neraspoređenu dobit od 327.297 eura, kratkoročne obaveze i rezervisanja iznose 75,119,982, a dugoročne oko 13,9 miliona eura. Kapital kompanije je i dalje negativan (-40.279.522 eura). U izvještaju menadžmenta, koji prati finansijski izvještaj, navedeno je da, s obzirom na negativan kapital, dugoročna finansijska ravnoteža nije uspostavljena.

I Evropska komisija je zabrinuta zbog kontinuirane podrške nacionalnoj aviokompaniji i ukazuje na potrebu za sveobuhvatnim restrukturiranjem tog preduzeća.

“Nacionalna aviokompanija Montenegro erlajns se suočava sa velikim problemima održivosti, akumulirajući značajne finansijske dugove. Plan restrukturiranja od 2012. godine za aviokompaniju je samo djelimično implementiran, ali je dalja državna podrška odobrena da bi aviokompanija bile operativna”, navodi EK u novom izvještaju za Crnu Goru. Upozoravaju i da je svijest o pravilima državne pomoće među davaocima slaba i da se to mora pojačati.


Izvor: Vijesti

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top