Montenegro Biznis Alijansa: Potrebna sveobuhvatna podrška biznisu | Ekonomist

Montenegro Biznis Alijansa: Potrebna sveobuhvatna podrška biznisu

Podrška razvoju biznisa se, kako je god ocjenjivali, ipak kreće uzlaznom linijom, saopštili su danas iz Montenegro Biznis Alijanse (MBA), a to je, kako navode, naročito prisutno u sektoru poljoprivrede koji svjedoči sistematičan i strateški pristup tom poslu.

Ono što, međutim, u MBA smatraju neophodnim je veća koordinacija i sinhronizovanost između nadležnih organa, kao i veća odgovornost i razumijevanje dijela zaposlenih za potrebe biznisa, na svim nivoima, što je neophodno ako se žele stvarati optimalni uslovi za njegov razvoj.

Podatak da značajan broj mladih ljudi želi odlazak u inostranstvo je pokazatelj koji itekako treba da zabrine, ma koliko i drugi razlozi mogli uticati na takvo opredjeljenje. Taj pokazatelj mora biti posebno važan razlog da se energičnije i sa mnogo više spremnosti krene s aktivnostima koje će, za sve zainteresovane, podstaći stvaranje kvalitetnijeg poslovnog ambijenta i lakšu i bržu realizaciju planiranih biznis aktivnosti.

I pored kontinuiranih, pozitivnih pomaka u tom pravcu, ostaje činjenica da i dalje postoji problem brzog i efikasnog ulaska u biznis za sve one koji žele da to bude njihovo poslovno opredjeljenje, upozoravaju iz MBA i pitaju šta drugo može obezbijediti brži ekonomski rast i razvoj, ako ne razvijeni biznis.

“Ipak, čini se da dio zaposlenih i na nivou opština i na nivou države nije dovoljno svjestan ove činjenice ili o njoj i ne razmišlja. Izgleda da i dalje tvrdokorno opstaje doživljaj superiornosti zaposlenih u državnim i javnim službama u odnosu na one koji traže njihove usluge. Sa sigurnošću se može reći da, dok god takvi doživljaji opstaju, biće i problema za ljude iz biznisa”, navode u MBA.

“U MBA smo duboko uvjereni da bez tog uslova teško da možemo ostvariti ono čemu težimo, a to je optimalan ambijent za razvoj biznisa na svim nivoima. Zbog svega toga smatramo da su edukativne aktivnosti, u tom pravcu, neophodne da se stvari pokrenu na bolje”, zaključuje se u saopštenju.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top