Montenegro Airlines za šest mjeseci prevezao četvrt miliona putnika | Ekonomist

Montenegro Airlines za šest mjeseci prevezao četvrt miliona putnika

Nacionalna avio-kompanija Montenegro Airlines je za šest mjeseci tekuće godine prevezla četvrt miliona, ili preciznije 250.296 putnika, u sve tri kategorije saobraćaja. Iz kompanije  ističu da je to za 20.639 putnika ili devet odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

– Ovaj rezultat je ostvaren na 3209 letova u redovnom i čarter saobraćaju, što je za 200 letova više u odnosu na prošlu godinu. Porast broja putnika na povećanom obimu saobraćaja prati i porast prosječne popunjenosti putničke kabine, koja ove godine u posmatranom periodu iznosi 65 odsto, što je za tri odsto više u odnosu na 2017. godinu. Rast svih pomenutih paramatera je posledica optimalne komercijalne strategije i odgovornog planiranja resursa i troškova, što se pozitivno odrazilo i na poslovni rezultat za prvih šest mjeseci 2018. godine. Preliminarni poslovni rezultat za prvo polugodište ove godine je bolji za blizu dva miliona eura u odnosu na prošlu, uprkos rastu cijene goriva koji je prouzrokovao povećanje troškova po tom pitanju u iznosu od 1,2 miliona eura – stoji u saopštenju MA u kojem se dodaje da je ta kompanija, u prevozu putnika, bilježila rekordne rezultate i tokom juna.

– Tokom tog mjeseca prevezeno je ukupno 73.305 putnika u sve tri kategorije saobraćaja, što je za 10.387 putnika ili 16, 5 odsto odsto više nego u junu prošle godine. Porast se bilježi u redovnom i čarter saobraćaju. U mreži 15 redovnih linija, MA je tokom juna prevezao 64.500 putnika, što je za 8.803 putnika više u odnosu na uporedni period prošle godine. Destinacije koje su bilježile najveći rast su Kopenhagen sa faktorom popunjenosti putničke kabine od 83 odsto, zatim London 82 odsto, Beograd 75 odsto, Sankt Peterburg 73 odsto i Moskva 71 odsto. MA je u čarter saobraćaju prevezao 4.972 putnika, što je za 2.321 putnika više u odnosu na isti period prošle godine. Ostatak putnika je prevezen u code-share saobraćaju sa partnerima MA – navode iz kompanije.

Iz nacionalnog avio-prevoznika poručuju da je u drugom kvartalu ove godine nastavljen pozitivan i uspješan ekonomski trend rasta s početka godine i pored otežavajućih faktora koji se prije svega odnose na značajno povećanu cijenu goriva. Kompanija planira da u toku ove ljetnje sezone, u periodu od 01. juna do 30. septembra preveze više od 350.000 putnika.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top