Montenegro Airlines prevozi sve više putnika | Ekonomist

Montenegro Airlines prevozi sve više putnika

Nacionalni avioprevoznik Montenegro Airlines prevezao je u maju 52,58 hiljada putnika u sve tri kategorije saobraćaja, što je 27 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Iz kompanije su saopštili da je rast zabilježen u redovnom i čarter saobraćaju.

– MA je u maju na 15 destinacija u redovnom saobraćaju prevezao 47,42 hiljade putnika, 8,58 hiljada više nego u istom periodu prošle godine. Destinacije koje su zabilježile najveći rast su Kopenhagen sa faktorom popunjenosti putničke kabine od 79 odsto, zatim London sa 76 odsto, Lion 75 odsto, Tivat – Beograd 75 odsto i Frankfurt i Pariz sa 73 odsto – navodi se u saopštenju MA.

U čarter saobraćaju prevezeno je 3,63 hiljade putnika, 2,16 hiljada više nego u uporednom periodu prošle godine.

– Ostvareni rezultati jasno pokazuju nastavak pozitivnih komercijalnih trendova i dobrog poslovanja MA, koji i u ovoj godini bilježi rekordne i finansijske i komercijalne rezultate – kazali su predstavnici kompanije.

Kompanija je u prvih pet mjeseci ove godine prevezla ukupno 169,54 hiljade putnika u sve tri kategorije saobraćaja, što je devet odsto više nego u istom periodu prošle godine i u skladu je sa ovogodišnjim biznis planom.

Od tog broja samo u redovnom saobraćaju prevezeno je 157,45 hiljada putnika.

Izvršni direktor MA, Živko Banjević, rekao je da ostvareni rezultati pokazuju da odgovoran i posvećen rad na realizaciji strategije razvoja i ostvarenju zacrtanih ciljeva u skladu sa biznis planom za ovu godinu, daju prave rezultate.

– Podsjetiću da je MA u prvom kvartalu ostvario 1,25 miliona eura bolji poslovni rezultat nego u istom periodu prošle, odnosno najbolji u posljednjih pet godina. Imamo odlične rezultate u svim kategorijama saobraćaja, i pored brojnih poteškoća i sve jače konkurencije, uspijevamo da budemo prvi, odnosno pravi izbor crnogorskim građanima i turistima, koji iz 30 gradova, iz 15 država sa nama mogu doći u Crnu Goru – kazao je Banjević, dodajući da, iako je konkurencija brojna, gotovo trećinu putnika koje opsluže Aerodromi Crne Gore čine putnici MA.

– Ti pokazatelji najbolje demantuju informacije koje su se pojavile u nekim medijima, a tiču se uporednih cijena usluga aviokompanija. Prije svega, upitan je princip upoređivanja podataka, kao i klasifikacija kompanija od kojih svaka u suštini nudi drugačiji nivo usluga, koji varira i među redovnim avioprevoznicima, a kamoli od niskobudžetnih do redovnih – objašnjava Banjević.

On je poručio da MA ima konkuretne cijene, što pokazuje i povjerenje koje putnici ukazuju toj kompaniji.

– Kako bismo drugačije uspjeli da na godišnjem nivou zadržimo između četvrtine i trećine tržišta, u konkurenciji od više od deset avioprevoznika zimi, odnosno više od 50 ljeti – rekao je direktor Banjević.

MA planira da u periodu ljetnje sezone, do 1. oktobra, preveze oko 370.000 putnika.

Komentariši

Top