Montenegro Airlines iznajmio dva boinga | Ekonomist

Montenegro Airlines iznajmio dva boinga

Montenegro Airlines je, u skladu sa usvojenim biznis planom za 2019. iznajmio avion većeg kapaciteta u odnosu na postojeće u svojoj floti, tako da će u periodu od 15. aprila do 15. oktobra u floti nacionalnog avio-prevoznika biti ukupno 6 vazduhoplova, saopštili su iz te kompanije.

Ugovor o iznajmljivanju aviona na bazi tzv. “wet lease” ili ACMI aranžmana, koji pored aviona uključuje posadu, tehničko održavanje i osiguranje vazduhoplova, je potpisan sa rumunskom avio-kompanijom Blue Air.

– Ugovorom je predviđeno iznajmljivanje aviona tipa Boeing 737 Classic, i to tako da u periodu od 15. aprila do 15. maja za potrebe MA saobraća avion tipa B737-500, reg.oznake YR-AMC sa 120 sjedišta, a u periodu od polovine maja do kraja ugovora avion tipa B737-300, reg.oznake YR-BAP sa 148 sjedišta. Oba aviona su 1991, i prethodno su se nalazila u floti Lufthansa, Norwegian Air Shuttle itd. – -pojasnili su iz MA.

Blue Air, kao kompanija registrovana u EU, funkciniše u skladu sa najstrožijim standardima sigurnosti i bezbjednosti letjenja koje propisuje Evropska agencija za sigurnost vazdušnog saobraćaja (EASA).

Ova avio-kompanija je članica Međunarodne asocijacije za vazdušni prevoz (IATA), i samim tim nosilac IOSA sertifikata koji takođe predstavlja dokaz o uspješnom usvajanju strogo postavljenih sigurnosnih i bezbjedonosnih standarda u vazdušnom saobraćaju na svjetskom nivou. Blue Air u svojoj floti ima 26 aviona, i do sada su prevezli više od 26 miliona putnika, od čega više od 5 miliona putnika samo u 2018.

Funkcionišu kroz 8 operativnih baza širom Evrope, i lete na više od 100 destinacija. Prije MA su na bazi ACMI aranžmana sarađivali sa avio-kompanijama kao što su Alitalia, LOT Polish Airlines, TUI Nederland itd.

– Prilikom pregovora o iznajmljivanju aviona za potrebe ljetnje sezone, rukovodili smo se prije svega činjenicom da je potrebno da naš partner u ovom projektu ispunjava najstrože standarde sigurnosti i bezbjednosti letjenja, kao i MA. Blue Air kao avio-kompanija registrovana u EU, funkcioniše u skladu sa EASA standardima, pri čemu su i nosioci IOSA sertifikata. To i jeste potvrda da su ispunjeni strogi sigurnosni i bezbjednosni standardi u vazdušnom saobraćaju. Dalje, dogovoreni komercijalni uslovi, pozitivna provjera i preporuke od strane predstavnika više referentnih kompanija u avio-industriji da se radi o avio-kompaniji sa najvišim stepenom operativnosti i profesionalnosti, doveli su do potpisivanja Ugovora o iznajmljivanju aviona, na obostrano zadovoljstvo – rekao je izvršni direktor MA, Živko Banjević.

Govoreći o sličnom aranžmanu koji je ostvaren u prethodnoj godini, Banjević je istakao da se navedeno pokazalo kao dobar poslovni potez. Najbolji bilans uspjeha u posljednjih 10 godina ostvaren je baš u 2018, kao i najbolji komercijalni rezultat u 25-ogodišnjoj istoriji kompanije. Ukupni direktni i indirektni efekti po turističku i ostalu privredu Crne Gore su iznosili između 150 i 200 miliona eura, ističe on.

– U toku ljetnje sezone ćemo pokrivati oko 30 redovnih i čarter destinacija, što bez šest aviona u floti ne bi bilo moguće. Spremni smo da odgovorimo na sve izazove koje postavlja tržište u 2019. godini, prevezemo veći broj putnika u odnosu na prošlu godinu, tj. oko 660.000 u sve tri kategorije saobraćaja, i da samim tim uvećamo naš doprinos ukupnim prihodima i razvoju turističke i ostale privrede u Crnoj Gori – zaključio je Banjević.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top