Monstat: Zabilježen porast vrijednosti građevinskih radova | Ekonomist

Monstat: Zabilježen porast vrijednosti građevinskih radova

Ukupna vrijednost građevinskih radova u posljednjem kvartalu prošle godine veća je 15,9 odsto u odnosu na prethodni, navedeno je u najnovijem izvještaju kojeg je objavio Monstat.

“Vrijednost građevinskih radova u četvrtom prošlogodišnjem kvartalu veća je 40,5 odsto u odnosu na isti period 2015. godine”, navodi se u saopštenju.

Efektivni sati na građevinskim radovima u četvrtom kvartalu veći su 23,2 odsto u odnosu na isti period 2015. godine, a 5,4 odsto veći u odnosu na treći prošlogodišnji kvartal.

Istraživanjem su, kako su objasnili statističari, obuhvaćena preduzeća sa pet i više zaposlenih iz oblasti građevinarstva, kao i jedinice u sastavu koje obavljaju građevinske radove.

“Kvartalno istraživanje o građevinskoj aktivnosti obračunava se na bazi uzorka u koji su uključena sva velika i srednja preduzeća, dok su mala izabrana metodom slučajnog uzorka”, naveli su iz Monstata.

Vrijednost građevinskih radova uključuje troškove materijala, rada i rušenja, pripremu terena, troškove instalacija, opšte troškove i profit. U vrijednost nijesu uključeni troškovi nabavke zemljišta, projektovanja, nadzora i poreza na dodatu vrijednost.

Podaci o vrijednosti obavljenih radova odnose se na radove izvedene u izvještajnom periodu na završenim i nezavršenim građevinama.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top