Monstat: Veći promet trgovine na malo | Ekonomist

Monstat: Veći promet trgovine na malo

Promet robe u trgovini na malo u avgustu 2017. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine veći je za 5,0% u tekućim i 2,2% u stalnim cijenama, saopšteno je iz Monstata.

Stopa prometa u trgovini na malo u periodu januar-avgust 2017. godine u odnosu na isti period prethodne godine veća je za 4,9% u tekućim cijenama i 3,1% u stalnim cijenama.

“Najveći rast u odnosu na isti period prošle godine, ostvaren je u djelatnosti trgovine na malo motornim gorivima i to 17,8 odsto u stalnim cijenama”, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi u objašnjenju, promet robe u trgovini na malo predstavlja vrijednost prodate robe preduzeća koja je prodata krajnjim potrošačima, odnosno stanovništvu za ličnu potrošnju i upotrebu u domaćinstvu, kao i preduzećima i građanima za obavljanje djelatnosti.

Takođe je saopšteno da je najveće učešće u ukupnom prometu trgovine na malo u Crnoj Gori imala djelatnost prehrane koja je u avgustu činila 69,3 odsto od ukupnog prometa

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top