MONSTAT: Potrošačka korpa neznatno poskupila | Ekonomist

MONSTAT: Potrošačka korpa neznatno poskupila

Vrijednost minimalne potrošačke korpe u novembru je, prema podacima MONSTAT-a, iznosila 808,3 eura, što je 0,07 odsto više nego u oktobru.

Od ukupne vrijednosti potrošačke korpe na hranu i bezalkoholna pića odnosi se 253,6 eura, na neprehrambene proizvode i usluge 353,6 eura i vrijednost imputirane rente 201,1 eura.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe za hranu i bezalkoholna pića u novembru je porasla 0,4 odsto u odnosu na oktobar.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe za neprehrambene proizvode i usluge je u odnosu na oktobar pala 0,3 odsto, dok je vrijednost imputirane rente bila 0,3 odsto veća.

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u novembru je u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, povećana 1,2 odsto, dok je u odnosu na decembar prošle godine porasla 1,6 odsto.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe je suma izdataka za hranu i ostalih tekućih izdataka koja uključuje kupljene proizvode, sopstvenu proizvodnju i poklone za prosječno domaćinstvo koje čine četiri člana od kojih je dvoje odraslih i dvoje djece.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe čine izdaci za minimum potrebne hrane i bezalkoholnih pića, koja obuhvata 130 prehrambenih artikala, izdaci za minimalno potrebne neprehrambene proizvode i usluge i vrijednost imputirane rente.

Za izračunavanje vrijednosti korpe za hranu i bezalkoholna pića od 130 proizvoda koristi se prosječna cijena u tekućem mjesecu, pomnožena sa mjesečnom količinom u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo.

Izvor: MINA-business

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top