Monstat: Niže cijene stanova u novogradnji | Ekonomist

Monstat: Niže cijene stanova u novogradnji

Cijena kvadratnog metra stambenog prostora u novogradnji u Crnoj Gori u prosjeku je iznosila 975 eura tokom četvrtog prošlogodišnjeg kvartala, što 12,5 odsto niže u odnosu na isti period godinu ranije, najnoviji su podaci koje je objavio Monstat. Kvadratni metar stambenog prostora u Crnoj Gori u prosjeku je 7,8 odsto niži bio u četvrtom u odnosu na treći prošlogodišnji kvartal.

Monstat u izvještaju navodi da je prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u četvrtom kvartalu u Podgorici iznosila 1.070 eura, u Baru 1.5oo eura, u Budvi 949 eura i u Nikšiću 550 eura.

Podaci se, kako je pojašnjeno, prikupljaju u okviru kvartalnog istraživanja o cijenama stanova novogradnje, kojim se obuhvataju novoizgrađeni prodati stanovi, odnosno oni za koje je zaključen ugovor o kupoprodaji. Ukupna cijena stana obuhvata cijene građenja, uređenja građevinskog zemljišta i ostale troškove.

Cijenu uređenja građevinskog zemljišta čine pribavljanje zemljišta, rušenje objekata, izrada detaljnih urbanističkih planova i projekata, ispitivanje terena, sanacioni radovi, uređenje terena oko zgrade i komunalno opremanje.

Cijena građenja obuhvata sve troškove građenja i dobit investitora po metru kvadratnom korisne površine stana, zanatskozavršne i instalacione radove na zgradi i stanovima.

Ostali troškovi obuhvataju sve troškove izgradnje, kao što su doprinosi i takse za priključke za električnu mrežu i druge komunalne objekte, takse za pribavljanje dozvole za građenje, porez na dodatu vrijednost, troškove projektovanja zgrade i kamate na zajmove i avanse.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top