Monstat: Inflacija u februaru 0,1% | Ekonomist

Monstat: Inflacija u februaru 0,1%

Mjesečna inflacija u februaru 2017. godine iznosila je 0,1%, saopšteno je danas iz Monstata.

Mjesečna inflacija u februaru 2017. godine, mjerena indeksom potrošačkih cijena iznosila je 0,1%, dok su potrošačke cijene u odnosu na isti mjesec prethodne godine bile u prosjeku više za 2,5%. Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena: povrća; voća; mlijeka, sira i jaja; ostalih uređaja, predmeta i proizvoda za ličnu njegu. Stopa rasta potrošačkih cijena u periodu januar-februar 2017. godine u odnosu na isti period prethodne godine iznosila je 2,3%.

Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni rast cijena zabilježen je u grupama: Hrana i bezalkoholna pića (0,5%); Ostala dobra i usluge (0,3%); Namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana (0,2%); Alkoholna pića i duvan (0,1%); Odjeća i obuća (0,1%), dok je pad cijena zabilježen u grupama: Rekreacija i kultura (-0,6%); Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (-0,5%).

Cijene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije mijenjale.

Pozitivne godišnje stope inflacije u februaru 2017. godine zabilježene su u grupama: Prevoz (10,0%); Zdravlje (3,6%); Hoteli i restorani (3,2%); Alkoholna pića i duvan (3,1%); Hrana i bezalkoholna pića (2,7%); Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (1,9%); Komunikacije (0,3%); Ostala dobra i usluge (0,2%), dok su negativne godišnje stope inflacije zabilježene u grupama: Namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana (-2,0%); Rekreacija i kultura (-0,4%).

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top