Monstat: Inflacija u decembru 0,1 odsto | Ekonomist

Monstat: Inflacija u decembru 0,1 odsto

Stopa inflacije na mjesečnom nivou u decembru prošle godine, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena HICP, iznosila je 0,1 odsto, pokazuju podaci Monstata.

U Monstatu je saopšteno da su potrošačke cijene u odnosu na isti mjesec 2015. godine bile u prosjeku više 0,9 odsto.

“Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena povrća, goriva i maziva, farmaceutskih proizvoda, mesa, žestokih alkoholnih pića, mlijeka, sira i jaja”, navodi se u saopštenju Monstata.

Potrošačke cijene od januara do decembra prošle godine u odnosu na isti period 2015, mjerene HICP-om, bile su u prosjeku više 0,1 odsto.

“Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni rast cijena zabilježen je u grupama zdravlje 1,7 odsto, prevoz 0,6 odsto, hrana i bezalkoholna pića 0,4 odsto, alkoholna pića i duvan 0,3 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 0,1 odsto”, navode u Monstatu.

Pad cijena zabilježen je u grupama odjeća i obuća 1,2 odsto, hoteli i restorani 0,7 odsto, namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 0,3 odsto. Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.

“Pozitivne godišnje stope inflacije u decembru zabilježene su u grupama zdravlje 3,6 odsto, hoteli i restorani tri odsto, alkoholna pića i duvan 2,8 odsto, prevoz 1,5 odsto, odjeća i obuća 1,4 odsto, hrana i bezalkoholna pića 0,4 odsto i komunikacije 0,3 odsto”, dodali su u Monstatu.

Negativne godišnje stope inflacije zabilježene su u grupama namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 1,5 odsto, kao i ostala dobra i usluge 0,5 odsto.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top