Moguć referendum na grčkim ostrvima | Ekonomist

Moguć referendum na grčkim ostrvima

Građani grčkih ostrva prijete održavanjem referenduma kojim bi se stavio veto na predlog međunarodnih kreditora o ukidanju niže stope PDV-a na grčkim ostrvima.

Prema riječima Jorgosa Hacimarkosa, guvernera arhipelaga koji obuhvata popularne turističke destinacije poput Mikonosa i Santorinija, njegov region je odlučio da održi referendum kojim će podržati grčkog ministra finansija Janisa Varufakisa, javlja agencija Rojters.

Portparol grčkog ministarstva finansija je potvrdio da su se zvaničnici ministarstva sastali sa predstavnicima tog regiona kako bi razgovarali o stopama PDV-a, ali da ne može odmah da potvrdi detalje razgovora, kao ni koju vrstu legitimnosti će imati referendum.

“To je nešto što je dogovoreno sa ministrom finansija. To je njegova ideja i predlog u cilju zaštite vlade od pritisaka kreditora”, izjavio je Hacimarkos za grčku televizijsku stanicu Skaj TV.

Kako navodi Rojters, plan o podizanju stope PDV-a je već dugo jabuka razdora u pregovorima između grčke vlade i njenih međunarodnih kreditora, budući da dvije strane nastoje da postignu sporazum (popularno nazvan “gotovina za reforme”), kojim bi se odblokirala isplata dalje kreditne pomoći Atini.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top