Moguć izvoz fiata iz Srbije u Rusiju | Ekonomist

Moguć izvoz fiata iz Srbije u Rusiju

Ako se obave sve procedure, izvoz vozila iz Kragujevca u Rusiju mogao bi početi u prvoj polovini ove godine.

Bescarinski izvoz automobila proizvedenih u kompaniji Fiat Automobili Srbija (FAS) iz Kragujevca u Rusiju mogao bi početi već u prvoj polovini ove godine, ako se do tada obave sve neophodne procedure i pregovori, izjavio je danas agenciji Tanjug šef Trgovinskog predstavništva Ruske Federacije u Srbiji Andrej Hripunov.

On je najavio kako se očekuje da će odluka o izvozu vozila FAS-a u Rusiju biti donesena 15. aprila.

Rusija je spremna i završila je sve neophodne procedure za bescarinski uvoz automobila Fiat, koji se proizvode u Srbiji, ali je neophodno da se sve usaglasi sa ostalim zemljama članicama Evroazijske ekonomske unije – Bjelorusijom i Kazahstanom, jer Rusija ne može jednostrano da donese takvu odluku, rekao je Hripunov.

Rusija je stavila to pitanje na dnevni red sjednice Savjeta Evroazijske ekonomske komisije 15. aprila, naveo je Hripunov i najavio kako će, ako ta odluka bude pozitivna, potom biti formirani pregovarački timovi, koji će se baviti detaljnijim pitanjima izvoza automobila.

Uzajamne kvote

On je precizirao da se radi o uzajamnoj kvoti za izvoz automobila Fiat iz Srbije u Rusiju, uz istovremeno odobrenje bescarinskog uvoza nekih automobila ruskih proizvođača u Srbiju.

Kada pregovori budu završeni, neophodno je da se potpiše i odgovarajući dokument o tome, a ako se sva ta procedura brzo završi, izvoz automobila proizvedenih u Kragujevcu mogao bi početi već u prvoj polovini ove godine, dodao je šef Trgovinskog predstavništva Ruske Federacije u Srbiji.

Hripunov je naglasio kako se još ne zna o kolikoj kvoti automobila je riječ i da će to pitanje rješavati stručnjaci dvije države, ali je ocijenio kako bi se za početak moglo raditi o minimalno 5.000 automobila, s tim što bi se, ako prva kvota bude dobro prošla, mogla dogovoriti i druga kvota.

„Najvažnije je da se napravi prvi korak, jer se radi o uzajamno korisnoj saradnji“, poručio je on.

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top