Moguć dalji pad cijena energenata | Ekonomist

Moguć dalji pad cijena energenata

Maksimalne maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori usklađuju se prema promjeni cijena naftnih derivata na međunarodnom tržištu i valutnog odnosa eura i američkog dolara, a postojeći pokazatelji na globalnom tržištu ukazuju na moguć dalji pad cijene nakon povećanja izvoza iranske nafte.

Litar eurodizela u Crnoj Gori od ponoći je jeftiniji pet centi i košta 1,14 evra, dok litar eurosupera BMB 98 i dalje košta 1,38 evra, a BMB 95 1,34 evra. Pojeftinilo je i lož ulje u veleprodaji koje sada košta 1,11 evra, dok je cijena litra loža ulja takođe snižena i iznosi 0,83 evra.

Iran i šest svjetskih sila u utorak su, nakon više od decenije pregovora, postigli istorijski sporazum o nuklearnom programu koji predviđa da Teheran ograniči svoje nuklearne ambicije u zamjenu za ukidanje sankcija, što bi moglo da predstavlja prekretnicu u međunarodnim odnosima, prenose Dnevne novine..

Vijest o postizanju sporazuma naglo je oborila cijene nafte, budući da su učesnici na tržištu strahovali da će, u svjetlu ukidanja sankcija, iranska nafta preplaviti tržišta.

Međutim, nakon što je ocijenjeno da će se izvoz iranske nafte postepeno povećavati, cijene su počele blago da rastu, ali su i dalje ispod nivoa s početka sedmice.

Uspostavljanje ravnoteže na svjetskom tržištu nafte u postojećim okolnostima djeluje nezamislivo, ali bi cijene za nekoliko mjeseci mi biti dodatno snižene.

Izvor CDM

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top