Moguć bankrot Ukrajine | Ekonomist

Moguć bankrot Ukrajine

Alternativa restrukturiranju ukrajinskih evroobveznica, koje je otkupila Rusija, mogla bi da bude ustupanje tog duga zainteresovanim kreditorima.

To je ocijenio direktor vašingtonske analitičke agencija Smits Riserč end Grejdings (Smith's Research & Gradings), Teri Smit.

Ukrajina se krajem avgusta s komitetom kreditora dogovorila o otpisu 3,6 milijardi od ukupno 18 milijardi dolara privatnog duga. U taj komitet ulaze tri američka investiciona fonda – Frenklin Advajzers (Franklin Advisers , u koji ulazi i Frenklim Templeton), TCW investmen menadžment kompani i T. Rou prajs ašosijates (T. Rowe Price Ašociates) i brazilska investiciona banka BTG Paktua.

Komitet je, međutim, akumulirao manje od 50 odsto javnog duga za restrukturiranje, samo 8,9 milijardi dolara. Zbog toga je saglasnost drugih kreditora, od kojih je najveća Rusija (koja je kupila dvogodišnje ukrajinske evroobveznice za tri milijarde dolara na Irskoj berzi), veoma važna za pravljenje tog programa.

S jedne strane, Kijev ide u pravom smeru jer nastoji da obezbijedi blagovremenu otplatu duga od 72 milijarde dolara. Ali sada se ne radi o tome da li on radi na vrijeme ili ne, nego o likvidnosti i povjerenju, objašnjavaju stručnjaci, prenijele su Ria novosti.

“Odbijanje Rusije da učestvuje u restrukturiranju moglo bi već u decembru da dovede do bankrota Ukrajine, što će automatski zatvoriti tržište kreditiranja, dati kreditorima pravo da zahtijevaju prijevremeno vraćanje obaveza po hartijama od vrijednosti”, kaže Smit.

On dodaje da su obaveze iz sporazuma o zajmu davno prekršene i da Rusija može da zahtijeva prijevremeno vraćanje u bilo koje vrijeme, ne čekavši decembar.

Ukrajini neće biti jednostavno ni da traži razumijevanje od drugih kreditora. Prema podacima Blumberga, grupa povjerilaca koji su davali kratkoročne zajmove Ukrajini, takodje smatraju sporazum nepovoljnim.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top