Modni plagijati uzimaju danak: Zbog kopija se godišnje gasi 500.000 radnih mjesta

Plagijati u sektoru odjeće, obuće i aksesoara ugase u Evropskoj uniji svake godine oko 518.000 radnih mjesta, a ukupna šteta koju trpi evropska ekonomija od krivotvorene robe dostiže čak 43,3 milijarde evra godišnje. Prema izvještaju evropske organizacije za intelektualnu svojinu OHMI kopije modnih brendova, u vrijednosti od oko 10 odsto odjeće, obuće i modnih dodataka koji se prodaju u EU, odnose više od 26 milijardi eura, što je 28 milijardi dolara. Štaviše, kada se uključi indirektni uticaj na druge industrije i gubitak prihoda vlade, šteta narasta na oko 43,3 milijarde evra godišnje.

U Francuskoj zbog falsifikata modnih brendova, godišnje ostane bez posla 25.000 ljudi, a materijalna šteta dostiže 3,5 miljardi evra, prenosi francuski dnevnik Figaro.

Svaki deseti kupljeni odjevni artikal u Evropi je falsifikat, a najviše kopija ima u Francuskoj i zemljama južne Evrope.

Žan-Fransoa Gijo, advokat specijalizovan za zaštitu intelektualne svojine kaže da su gubici zbog falsifikata ozbiljni, jer se mnogo ulaže u razvojnu politiku i za registraciju patenata. Istovremeno, “lažnjaci” zadovoljavaju potrošače sa “plićim džepom”, koji sebi ne mogu da priušte originale poznatih brendova.

“S jedne strane falsikovani proizvodi su jeftiniji, ali su s druge strane, oni loši i kratkotrajniji, ne pružaju nikakvu garanciju u pogledu kvaliteta”, objašnjava on.

Problem je što i dalje ne postoji jedinstven zakon na globalnom nivou o kažnjavanju falsifikovanja robnih marki, iako se takva praksa ozbiljno raširila u posljednjih 20 godina pod uticajem mondijalizacije i interneta.

Najviše falsifikovane robe naručene preko interneta dolazi iz Azije, čemu je teško stati na put, s obzirom na to da pošta isporuku vrši direktno naručiocu, tako da carina ne može da reaguje.

Nedavno su italijanske vlasti “ugasile” 410 internet stranica zbog prodaje falsifikovane luksuzne robe i pokrenule racije širom zemlje. Italijanska modna industrija godinama vodi bitku sa falsifikatorima, koji joj svojim kopijama oduzimaju dio profita, a finansijska policija je lani zaplijenila u Italiji falsifikovanu robu u vrijednosti tri milijarde evra.

Izvor CDM

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top