MMF upozorio Njemačku da veliki trgovinski viškovi potpiruju protekcionizam | Ekonomist

MMF upozorio Njemačku da veliki trgovinski viškovi potpiruju protekcionizam

Gomilanje velikih viškova na tekućem računu u zemljama poput Njemačke jedan je od uzroka jačanja protekcionizma u nekim drugim zemljama, upozorila je čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde.

Njemačka se našla na udaru kritika američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog velikog trgovinskog viška u razmjeni sa SAD-om. Te su se kritike vremenski poklopile s jačanjem skepse u pojedinim siromašnijim ekonomijama eurozone prema slobodnoj trgovini.

“Smanjenje njemačkog viška pomoglo bi da se ublaže globalne neravnoteže zbog kojih smo u MMF-u veoma zabrinuti”, kazala je u četvrtak predsjednica MMF-a Christine Lagarde na konferenciji u Frankfurtu.

“Jačanje protekcionizma koji uzima maha i protekcionističke prijetnje sigurno su u određenoj korelaciji s akumuliranim viškovima na tekućim računima nekih zemalja”, dodala je.

Njemački višak na tekućem računu u 2017. godini bio je daleko najveći u svijetu, pokazali su ove nedjelje objavljeni podaci, a očekuje se da će i ove i iduće godine vlada u Berlinu zabilježiti rekordne fiskalne viškove.

MMF i Evropska komisija (EK) godinama već apeluju na Njemačku da poveća domaću potrošnju i podstakne uvoz.

U razgovoru za njemačku televiziju ARD u četvrtak naveče Lagarde je izjavila da u MMF-u sadašnju visinu njemačkih viškova ocjenjuju “neopravdanom”. Poručila je takođe da bi veće njemačke investicije pomogle da se ublaže te neravnoteže.


Izvor: SEEbiz / H

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top