MMF: Smanjite penzije | Ekonomist

MMF: Smanjite penzije

Atina — Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard tražila je da se smanje penzije i poveća porez na dodatu vrijednost u Grčkoj, prenose grčki mediji.

Lagardova je pozdravila potvrdu grčkog ministra finansija Janisa Varufakisa da će Atina 9. aprila uplatiti 450 miliona eura duga Fondu i istakla da Fond ostaje posvećen zajedničkoj saradnji sa grčkim vlastima kako bi pomogao Atini u povratku na održivi put privrednog rasta i zapošljavanja.

Ona se saglasila sa Varufakisom da je efikasna saradnja u interesu svih, i istovremeno ukazala da kontinuirana neizvjesnost u pogledu bankrota Atine nije u interesu te zemlje.

Međutim, portal ,,Grik reporter” navodi da je Lagardova u dvoipočasovnom razgovoru, juče u Vašingtonu, predložila Varifakisu da podigne stopu PDV-a i smanji penzije u Grčkoj, što su mjere koje vlada u Atini odlučno odbija i za koje je sam ministar u više navrata rekao da bi bile kontraproduktivne za zemlju.

Portal takođe prenosi da je Varufakis pružio uvjerenje da će ovog četvrtka (9. aprila) Grčka vratiti dug MMF-u u iznosu od 450 miliona eura.

Stručnjaci EU i MMF-a proučavaju plan reformi koji je prošlog mjeseca predložio premijer Grčke Aleksis Cipras, u nastojanju da obezbijedi isplatu 7,2 milijarde eura vrijedne tranše kredita iz paketa pomoći, čija je ukupna vrijednost 240 milijardi eura.

Međutim, do postizanja dogovora s kreditorima, Grčka ostaje bez pristupa sredstvima koja su preostala u okviru paketa pomoći.

Vlada u Atini se nada da će uskoro dobiti “zeleno svjetlo” za dostavljenu listu reformi, čime bi joj bila odblokirana preostala sredstva iz paketa pomoći, da bi izbjegla bankrot i uspjela da isplati plate i penzije.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top