MMF savjetuje Crnu Goru da odloži izgradnju autoputa | Ekonomist

MMF savjetuje Crnu Goru da odloži izgradnju autoputa

Podgorica — Međunarodni monetarni fond upozorio je crnogorske vlasti da bi u slučaju fiskalnih šokova trebalo da odlože izgradnju najveće investicije – izgradnju auto-puta.

“Vlasti bi trabalo da definišu mjere za slučaj nepredviđenih fiskalnih šokova, a prvi resurs za to je odlaganje ili smanjenje potrošnje za gradnju auto-puta”, saopštili su direktori MMF-a.

U izvještaju ove organizacije se, između ostalog, navodi kako Crna Gora ostaje ranjiva zbog smanjenja inostrane potrošnje i značajne potrebe za finansiranjem koja povremeno izlaže zemlju poremećajima na međunarodnim finansijskim tržištima. Iz MMF-a su takođe istakli da projekat auto-puta Bar – Boljare stavlja veliki teret na javne finansije, pogoršava dug i uslove za finansiranje rizika.

Ovo nije prvi put da ova organizacija upozorava crnogorske vlasti na ekonomske probleme u koje bi mogla upasti zbog auto-puta. Kako su u nekoliko navrata saopštili, početak tog projekta Crnu Goru gura u velike probleme, prije svega u rast duga.

Ovo upozorenje stiglo je nekoliko dana nakon što je kredit, koji je Vlada uzela od kineske Eksim banke, zbog rasta dolara porastao za preko 105 miliona eura. Na dan potpisivanja ovog dolarskog kredita 30. oktobra prošle godine, jedan euro je vrijedio 1,27 dolara, pa je kredit iznosio 743 miliona eura, a sada euro vrijedi 1,112 dolara. Kredit kineske Eksim banke od 944 miliona dolara, koji je Vlada potpisala krajem oktobra, sada vrijedi 848 miliona eura.

Iz Ministarstva finansija nedavno su saopštili da će u narednom periodu naći najpovoljniji mehanizam za zaštitu od kursnog rizika u aranžmanu sa Eksim bankom, a najkasnije do početka otplate glavnice kredita za auto-put za šest godina.

Međutim, zbog kredita uzetog u dolarima bez zaštite od valutnog rizika, problemi počinju već sada kada počinje uzimanje tog kredita. Crna Gora finansira izgradnju auto-puta tako što će novac od kineskog kredita povlačiti u trenutku kada kineskom izvođaču treba da plati ratu.

U naredna dva mjeseca država izvođaču treba da plati dvije rate avansa od po 10 odsto procijenjene vrijednosti radova od 809 miliona eura, ili ukupno 162 miliona eura. Obračun sljedeće rate počeće kada izvođač potroši ovaj novac za izgradnju i iznosiće onoliko koliko bude vrijedjela nova faza radova. Međutim kineski izvođač je već počeo da ugovara kupovinu opreme, materijala i nabavku usluga, većinom iz Kine i to u cijenama u dolarima. To znači da će zbog rasta kursa one sada biti mnogo veće u eurima i da će sve to uticati na povećanje procijenjene vrijednosti izgradnje auto-puta od 809 miliona eura.

Najnoviji “namet” koji će građani morati da plaćaju zbog auto-puta je i namenska taksa na maloprodajnu cijenu goriva u visini od 0,05 eura po litru. Uvođenje takse biće dio ekonomskih reformi države u periodu naredne dvije godine, koje su usvojene na sjednici Vlade. Ovom reformom će, prema zvaničnim procjenama, budžetski prihodi biti povećani za devet miliona eura. Naplati takse, koja bi trebalo da počne čim krenu prvi radovi na izgradnji dionice Smokovac Mateševo, prethodiće izmjena Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Povećanje akciza uslijediće i u drugoj polovini ove godine, a u Ministarstvu finansija nisu mogli da saopšte koliko će tačno poskupeti akcizni proizvodi.

“U cilju dalje harmonizacije akcizne politike sa zakonodavstvom Evropske unije, revidiranjem Zakona o akcizama, izvršiće se postepeno povećanje akciznih stopa na akcizne proizvode, koji će se nakon izvršene analize njihovog uticaja na budžet i poslovni ambijent, predložiti Vladi”, kazali su u ovom resoru.

 

Izvor: Večernje Novosti
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top