MMF pristrasan prema Ukrajini, Rusi ljuti | Ekonomist

MMF pristrasan prema Ukrajini, Rusi ljuti

MMF je izmjijenio pravila kreditiranja, čime je otvoren put da se Ukrajini isplati nova finansijska pomoć, piše američki list Volstrit Džornal.

Prethodno je, prema pravilima MMF-a, bilo zabranjeno kreditiranje država koje imaju dugovanja prema drugim zemljama, što je, kako navodi američki list, propis koji bi spriječio isplatu MMF-ovog paketa pomoći Ukrajini, u slučaju da zvanični Kijev do kraja ove godine ne isplati tri milijarde dolara duga Moskvi.

Kremlj je odbio prijedlog Kijeva o restrukturiranju tri milijarde dolara “teškog” ukrajinskog duga. U međuvremenu, zvaničnici Kijev ne može priuštiti isplatu dugovanja prema Moskvi, pa je tako nedavno odbio i rusku kontraponudu kojom se od Kijeva zahtieva da isplati cijelu sumu, ali na duži vremenski period.

Najnovija odluka MMF-a izazvala je oštre reakcije Rusije, pa je tako ruski ministar finansija Anton Siluanov izjavio da je ovaj potez MMF-a “ishistren i pristrasan”, kao i da pregovori sa Kijevom više nisu konstruktivni zbog čega Moskva nema drugu opciju “sem da podnese tužbu kako bi zaštitila prava Rusije kao kreditora”.

“Htio bih da podsjetim da je samo Rusija ponudila pomoć ukrajinskoj privredi, i da je, prije dvije godine, dodijelila kredit zemlji koja nije imala pristup inostranim tržištima”, izjavio je Siluanov, a prenosi Volstrit Džornal.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top