MMF predviđa ubrzanje svjetskog privrednog rasta na 3,5 odsto | Ekonomist

MMF predviđa ubrzanje svjetskog privrednog rasta na 3,5 odsto

Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je danas da je povećao prognozu ovogodišnjeg rasta svjetske privrede na 3,5 odsto u odnosu na prošlogodišnjih 3,1 odsto.

Otpornost Kine, rast cijena sirovina i čvrstina finansijskih tržišta nude svjetliju sliku svjetske privrede, pomažu u odbacivanju sumornih predviđanja koji postoje u svijetu još od kraja Velike recesije, ocijenio je MMF.

Rast za ovu godinu, MMF je povećao s 3,4 odsto, koliko je predviđao u januaru.

MMF očekuje rast u SAD od 2,3 odsto, u odnosu na 1,6 odsto prošle godine, dok u eurozoni očekuje 1,7 odsto koliki je rast bio i 2016. godine. Za Japan očekuje povećanje na 1,2 odsto s prošlogodišnjih jedan odsto, dok u Kini očekuje 6,6 odsto, dok je prošle godine rast bio 6,7 odsto.

Optimističniju prognozu svjetske privrede MMF je iznio uoči prolećnog zasijedanja u Vašingtonu MMF-a, Svjetske banke i Grupe 20 najvećih privreda.

Godinama posle finansijske krize 2008. i okončanja Velike recesije, globalna privreda je bila zahvaćena, kako je to rekla direktorka MMF-a Kristina Lagard, “novim mediokritetom”. Banke su oslabljene i nerado pozajmljuju novac, dok su prezadužene vlade bile prinuđene na budžetske rezove što suzbija rast.

Prije nekoliko godina, rast kineske privrede, koji je išao i preko 10 odsto, počeo je da se usporava, što je dovelo do smanjenja cijena sirovina na svjetskom tržištu imajući u vidu da je Kina druga najveća svjetska privredna sila. Pad cijena nafte primorao je energetske kompanije da smanje proizvodnju.

Kineska privreda se sada stabilizovala zahvaljujući potrošnji vlade i kreditnom bumu. Vlasti u Pekingu saopštile su da je privredni rast u periodu januar-mart bio 6,9 odsto, što je najviše u više od godinu dana.

Cijene nafte su porasle skoro 40 odsto prošle godine, dijelom i zbog dogovora velikih proizvođača da smanje proizvodnju.

Finansijska tržišta su takođe u porastu. Investitori očekuju da kineska vlada nastavi podršku privrednog rasta, kao i da predsjednik SAD Donald Tramp smanji poreze i poveća potrošnju na infrastrukturu što bi pomoglo američkom privrednom rastu.

MMF je upozorio i na opasnosti po svoju optimističku prognozu, među kojima je “prijetnja od produbljivanja geopolitičkih tenzija”, mogućnost da povećanje kamatnih stopa u SAD suzbije privredni rast i uznemiri finansijska tržišta, kao i opasnost po globalnu trgovinu od protekcionističkih mjera.

Bogatije privrede se suočavaju i s dubljim problemima, posebno s hronično slabim rastom proizvodnje i starenjem radne snage, naveo je MMF.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top