MMF predviđa rast svjetske ekonomije usljed pada cijene nafte | Ekonomist

MMF predviđa rast svjetske ekonomije usljed pada cijene nafte

Iz MMF savjetuju da bi se najnovij pad cijene nafte trebao održati jer će se na taj način pomaći rast globalnih ekonomskih aktivnosti u 2015. Stručnjaci iz Fonda predviđaju da bi se stopa rasta globalne ekonomije mogla povećati između 0,3 i 0,7 odsto preko 3,8 odsto koje je MMF prognozirao u sklopu redovnih jesenjih prognozi za svjetsku ekonomiju.

U MMF-u, pad cijena smatramo podsticajem za globalnu ekonomiju”, kazao je glavni ekonomista MMF-a, Olivier Blanchard.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu pala je za više od 46 odsto u odnosu na najvišu ovogodišnju visinu koja je iznosila više od 115 dolara. Pojeftinjenju nafte doprinijela je i Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), odlučivši u novembru da neće smanjivati nivo proizvodnje.

Stopa rasta ekonomije u svijetu

Niže cijena nafte trebale bi podići stopu rasta kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 0,4 do 0,7 odsto preko procijenjenih 7,1 odsto u sklopu MMF-ovih jesenjih prognozi.

U 2016. godini stopa rasta mogla bi dodatno ojačati za 0,5 do 0,9 odsto.

Što se tiče rasta američke ekonomije, on bi mogao biti uvećan za dodatnih 0,2 do 0,5 odsto preko prognoziranih 3,1 podsto za 2015.

U 2016. godini stopa rasta mogla bi biti uvećana dodatnih 0,3 do 0,6 bodova.

Izvor: reuters.com

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top