MMF pozdravlja Azijsku investicijsku banku

Kineska vlada je u procesu stvaranja nove institucije kako bi smanjila uticaj MMF-a i Svjetske banke.

U Kini je održan razvojni forum na kojem su regionalni i lideri svjetskih ekonomskih institucija razgovarali o izgledima za stvaranje nove regionalne banke.

U nadi da će smanjiti uticaj Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke, institucija u kojima najveće pravo glasa imaju Sjedinjene Američke Države, kineska Vlada je u procesu stvaranja nove institucije.

Azijska infrastrukturna investicijska banka trenutno djeluje kao međunarodni fond, koji raspolaže sa 50 milijardi dolara za investicije u javnu infrastrukturu, prvenstveno azijskih zemalja.

Zainteresovane i evropske sile

Aplikaciju za članstvo podnijele su i najjače evropske ekonomije.

Predstavnici postojeće Azijske razvojne banke pozdravili su inicijativu Pekinga. Isto je učinila i direktorica MMF-a Christine Lagarde, koja je napomenula da nova azijska banka neće biti konkurencija MMF-u.

“Zaista pozdravljamo ovu inicijativu, koju smatramo opravdanom i za koju vjerujemo da će biti dobar doprinos u saradnji međunarodnih financijskih institucija. Voljela bih da se MMF bavi investiranjem u projekte infrastrukture, ali to nije naša djelatnost, tako da nam nova azijska banka ne može biti konkurencija. Naprotiv, to može samo pojačati našu saradnju s Azijom, tako da se iskreno radujemo saradnji s ovom institucijom”, rekla je Lagarde.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top