MMF povećao projektovani rast svjetske privrede | Ekonomist

MMF povećao projektovani rast svjetske privrede

Međunarodni monetarni fond (MMF) povećao je svoju procjenu rasta svjetske privrede usljed kratkoročnih podsticaja s novom poreskom politikom SAD.

U novom izvještaju o stanju svjetske privrede, MMF je naveo da je svjetska privreda prošle godine imala rast od 3,7 odsto, što je za 0,1 odsto više nego što je predviđeno jesenas.

Za sljedeće dvije godine predviđeni rast je podignut za 0,2 odsto na 3,9 odsto, što odražava očekivanje pozitivnih promjena posle nove američke poreske politike kojom su smanjeni korporativni porezi, naveo je MMF.

Posljedice novog poreskog sistema u SAD će biti pozitivne do 2020. godine, ali se očekuje da zbog poreskog paketa od 2022. dođe do smanjenja rasta, naveo je MMF.

U izvještaju predstavljenom u Davosu, MMF je naveo da ubrzanje rasta rasprostranjeno, s pozitivnim izenađenjima u Evropi i Aziji.

“Globalni rast se ubrzava od 2016. i svi znaci ukazuju na nastavljanje jačanja tog rasta”, rekla je direktorka MMF-a Kristin Lagard na konferenciji za novinare na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Rast u eurozoni će ove godini biti 2,3 odsto, što je za 0,3 odsto više nego što se ranije predviđalo, dok će sljedeće biti 2,2 odsto, što je za 0,4 odsto više nego u prethodnoj projekciji.

MMF očekuje rast u SAD ove godine od 2,7 odsto, što je za 0,4 odsto više nego ranije.

Svjetska finansijska organizacije očekuje rast u Kini u 2018. od 6,6 odsto, što je za 0,1 odsto više nego ranije, a u Indiji od 7,4 odsto, koliko se i ranije predviđalo.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top