MMF podržava fiskalnu politiku Vlade

Međunarodni monetarni fond prepoznaje da je Crna Gora kreiranjem i dosljednim sprovođenjem balansiranih mjera fiskalne i makroekonomske politike pokazala odlučnost u dostizanju dugoročne fiskalne stabilnosti i održivosti, i na dobrom je putu snaženja svoje pozicije u međunarodnim okvirima, saopšteno je na sastanku ministra finansija Darka Radunovića i izvršnog direktora Belgijsko-holandske konstituence MMF-a, Antoni de Lanoja, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

,,Podržavamo vaše politike i vjerujemo da je istrajnost i upornost u sprovođenju mjera koje ste definisali Fiskalnom strategijom presudna za vaš uspjeh u dugom roku“, naveo je direktor Lanoj, i dodao da sama činjenica da je Crna Gora jedina zemlja u regionu koja nikada nije pravila kreditni aranžman sa MMF-om dovoljno govori o snazi i umijeću nacionalnih autoriteta, da se koristeći ekspertsku podršku partnera, izbore sa ekonomskim izazovima.

Osvrćući se na osnovne makrofiskalne i ekonomske indikatore, koji bilježe zavidne stope ekonomskog rasta i ukazuju na značajno snaženje budžeta, ministar Radunović je istakao da su se napori Ministarstva finansija i Vlade Crne Gore, već u prvih deset mjeseci rada pokazali kao pravilno usmjereni a mjere pažljivo osmišljene i veoma efiksne.

Zahvaljujući se MMF-u na kontinuiranoj podršci u pogledu stručnog i tehničkog konsultovanja oko politika upravljanja i monitoringa javnog duga, kao i reforme poreske politike i administracije, ministar je istao važnost uspješnog partnerstva sa institucijom svjetskog renomea, koja rasopolaže najkompletnijom bazom podataka i vještina u domenu ekonomske i monetarne politike, kaže se u saopštenju Ministarstva finansija.

Detaljniji pregled nalaza MMF-a sadržan je u Izvještaju IV koji je 08. septembra tekuće godine usvojen na Bordu Direktora navedene institucije.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top