MMF poboljšao prognoze rasta crnogorske ekonomije | Ekonomist

MMF poboljšao prognoze rasta crnogorske ekonomije

Međunarodni monetarni fond (MMF) blago je poboljšao prognoze rasta crnogorske ekonomije u ovoj i narednoj godini.

U novim jesenjim prognozama MMF-a, navodi se da će rast crnogorskog BDP-a u ovoj godini iznositi 3,7 odsto, što je bolje u odnosu na u aprilu predviđenih 3,1 odsto. Za narednu godinu MMF procjenjuje da će crnogorska ekonomija porasti 2,5 odsto (ranija prognoza 2,4 odsto).

Od država regiona, slabiji rast od Crne Gore u ovoj godini imaće Makedonija 1,6, Hrvatska 2,8 odsto Bosna i Hercegovina 3,2 odsto. U majskom izvještaju Misije MMF-a za Crnu Goru navedeno je da je sprovođenje velikih javnih infrastrukturnih projekata dodatno doprinijelo ekonomskom rastu, ali je i povećalo državni dug, koji je 2017. godine dostigaoo 75 odsto BDP-a. Takođe su velike potrebe za refinansiranjem bile izvor fiskalne ranjivosti.

“Iako je potreban razvoj infrastrukture, izgradnja prve sekcije autoputa Bar-Boljare imala je ključnu ulogu u podizanju duga na visoke nivoe”, kažu iz MMF-a.

Dodaju da zbog duga ne postoji fiskalni prostor za finansiranje preostalih faza autoputa.

“Prepoznajući potrebu za smanjenjem javnog duga, Vlada nastavlja da sprovodi Strategiju srednjoročne fiskalne konsolidacije koja je objavljena 2017. Većina fiskalnih mjera već je sprovedena, a osnovna fiskalna pozicija poboljšana je 2017. godine. Ako se sprovede u potpunosti, strategija će znatno ojačati fiskalnu poziciju čime će državni dug pasti na 53 odsto BDP-a do 2020. nakon što dostigne 80 odsto u 2019”, navodi se u izvještaju.

Preporuka MMF-a je da u srednjoročnom periodu vlasti sprovedu fiskalne reforme kako bi poboljšale sastav prihoda i rashoda.

“Vlasti bi trebalo da sprovedu strategiju za optimizaciju javnog sektora i reformu državne službe. Potrebno je ojačati centralni nadzor nad finansijama lokalne samouprave i podsticati opštine da povećaju sopstvene prihode. Pooštravanje kriterijuma za ostvarivanje prava na prijevremenu penziju trebalo bi da ojača održivost penzijskog sistema”, navodi se u izvještaju Misije MMF-a. Preporučuju i da se preispita fiskalni trošak poreskih oslobođenja.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top