MMF otpisao dio duga Ukrajine | Ekonomist

MMF otpisao dio duga Ukrajine

Međunarodni kreditori Ukrajine složili su se da restrukturišu dug toj zemlji tako što će otpisati 20 odsto ukupnih dužničkih obaveza Kijeva, piše Fajnenšl tajms.

“Ovaj otpis je najnovija ponuda na pregovaračkom stolu (između kreditora i ukrajinskih vlasti), dok obje strane pokušavaju da ispune plan MMF-a za spas zemlje putem smanjenja dužničkih obaveza (Kijeva) koje su u vlasništvu privatnih kreditora, za 15,3 milijarde dolara tokom naredne četiri godine”, objavljeno je na sajtu lista.

U članku se ističe da nikakav sporazum nije napravljen, ali predlog sam po sebi ukazuje na to da obje strane žele da postignu preliminarni dogovor koji bi garantovao zaključenje sporazuma koji, kako navodi izvor blizak pregovorima, može da bude realizovan već ove sedmice.

Kako piše FT, prije dvije nedjelje predstavnici zvaničnog Kijeva su otišli na pregovore u San Francisko gde je sjedište najvećeg vlasnika ukrajinskih obveznica, investicione kompanije “Frenklin Templton”. List tvrdi da ukrajinska strana insistira na otpisu sume koja je dvostruko veća od one koju predlažu kreditori, odnosno 40 odsto visine svog duga.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top