MMF: Oporavak svjetske ekonomije na čvršćim temeljima

Oporavak svjetske ekonomije je na čvršćim temeljima, jer jači privredni rast u Kini, Evropi i Japanu neutrališe snižene projekcije rasta za SAD i Britaniju, navodi se u najnovijem julskom izvještaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Predstavljajući izveštaj “Svjetske ekonomske perspektive”, MMF je saopštio da i dalje očekuje rast globalne ekonomije od 3,5 odsto u 2017. godini i od 3,6 odsto u 2018. godini, što je jednako projekcijama Fonda iz aprila.

Nepromijenjene projekcije, pak, maskiraju značajne revizije, kao što je snižavanje procjene privrednog rasta SAD na 2,1 odsto za ovu i narednu godinu, što je za 0,2 procentna poena i 0,4 procentna poena niže u odnosu na znatno optimističniju projekciju iz aprilskog izveštaja.

Britanija je, takođe, pretrpjela rezanje projekcije, koju, prema očekivanjima MMF-a, ove godine čeka rast od 1,7 odsto zbog slabije od očekivane privredne aktivnosti u prvom kvartalu, što je za 0,3 procentna poena niže u odnosu na procjenu iz aprila.

Obaranje projekcija za SAD i Britaniju je, međutim, neutralisano poboljšanjem situacije u ključnim svjetskim ekonomijama.

Naime, procjena rasta BDP-a evrozone za 2017. godinu je povećana za 0,2 procentna poena na 1,9 odsto, a za 2018. godinu za 0,1 procentni poen na 1,7 odsto.

Projekcija privrednog rasta Japana je takođe poboljšana za 0,1 procentni poen na 1,3 odsto u ovoj godini, a procjena rasta BDP-a Kine od 6,7 za 2017. i od 6,4 odsto za 2018. godinu, bolja je za 0,1 odsto i za 0,2 procena, respektivno, u odnosu na aprilsku prognozu.

Za evropske zemlje u razvoju ove godine je projektovan rast od 3,5 odsto, što je za 0,5 procentnih poena bolje u odnosu na aprilsku projekciju, dok se za 2018. godinu predviđa rast od 3,2 odsto, odnosno za 0,1 procentni poen niže u odnosu na raniju projekciju.

U izvještaju se, međutim, upozorava da rast ličnih primanja ostaje prigušen, što može dovesti do jačanja tenzija koje su gurnule pojedine zemlje u protekcionističke politike, dok bi nastojanja za ublažavanje finansijskih propisa, uvedenih poslije krize iz 2008. godine, mogla da ugroze stabilnost.

 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top