MMF nije naučio na greškama

Jedna od ključnih lekcija ignorisanih u grčkom debaklu, po mišljenju Nnger Woods,  direktor programa za globalno ekonomsko upravljanje na Univerzitetu Oksford, jeste taj da u trenutku kada je paket pomoći potreban, on mora biti dat jednom – i nikada više.

MMF je tu lekciju naučio 1997. godine, kada je zbog neadekvatnog programa pomoći Južnoj Koreji pokrenuta druga runda pregovora. U Grčkoj je, međutim, problem još gori, jer novi plan vrijedan 86 milijardi evra, o kom se trenutno pregovara, dolazi poslije paketa pomoći u visini od 110 milijardi evra iz 2010. godine i od 130 milijardi evra iz 2012.

MMF je sam po sebi u velikoj mjeri ograničen. Njegovi krediti su ograničeni visinom doprinosa drževe kapitalu Fonda, i po tom kriterijumu krediti MMF-a dodijeljeni Grčkoj su među najvišim odobrenim zajmovima u istoriji te institucije.

Na drugoj strani, članice evrozone nisu suočene sa takvim problemima, i iz tog razloga su bile slobodne da daju “zeleno svjetlo” za program koji bi bio održiv, ukazuje Vudsova.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top