MMF: Nema garancija da će se globalni oporavak nastaviti | Ekonomist

MMF: Nema garancija da će se globalni oporavak nastaviti

Međunarodni monetarni fond (MMF) apelovao je danas na najveće svjetske ekonomije da se pozabave problemom prigušenog rasta i produktivnosti, navodeći da nije zagarantovano da će se globalni oporavak nastaviti.

“Održivost privrednog rasta nije zagarantovana. Ciklični oporavak se učvrstio, ali rast produktivnosti je i dalje nizak”, navodi se u izveštaju MMF-a o ekonomskom zdravlju Grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta (G20), a prenosi agencija Frans pres.

Članice G20 ostvarile su značajan napredak u periodu posle Velike recesije, stabilizujući rast i obarajući nezaposlenost, ali rizici opstaju, jer su potencijalne stope rasta u više od polovine zemalja G20 procenjene na dva odsto ili niže, navodi se u izveštaju.

Disbalans u spoljnoj trgovini u Britaniji i SAD, koje stalno beleze trgovinske deficite, mogao bi podstaći protekcionizam, a veliki i dugotrajan pad cena sirovina, naročito nafte, ugrožava rast zemalja u razvoju kao što su Argentina, Saudijska Arabija, Brazil, Južna Afrika, Meksiko i Turska, poručuje MMF.

U međuvremenu, razvijene ekonomije, poput Japana, Južne Koreje, Australije, Francuske i Italije, ostvariće rast koji je ispod potencijala, dok su istovremeno suočene sa inflacijom koja je ispod ciljane i slabom potražnjom.

“Iako su nivoi javnog duga sada u velikoj meri stabilizovani, postignut je mali napredak u njihovom smanjenju”, piše u izveštaju međunarodnog kreditora.


Izvor: Blic

Komentariši

Top