MMF koriguje sebe: Nafta obara rast | Ekonomist

MMF koriguje sebe: Nafta obara rast

Vašington – MMF je znatno snizio prognoze rasta svjetske privrede za 2015/2016. godinu, uz obrazloženje da niže cijene nafte nisu pomogle neutralisanju slabosti širom svijeta.

U izvještaju MMF-a se navodi da će slabije perspektive rasta u Kini, Rusiji, eurozoni i Japanu doprineti rastu svjetske privrede sa samo 3,5 odsto u ovoj, odnosno 3,7 odsto u 2016. godini, što je za 0,3 procentna poena niže u odnosu na oktobarski izvještaj MMF-a pod nazivom “Perspektive svjetske ekonomije”.

To je pokazatelj konstantnog pogoršanja ekonomske slike većine zemalja zbog slabih investicija, usporavanja trgovine i pada cijena sirovina, prenosi agencija Frans pres.

Dok će Sjedinjene Američke Države ostati jedina svijetla tačka među vodećim svjetskim ekonomijama, Evropa će nastaviti da se bori sa deflacijom, dok će privreda Kine, pogođena sporijim rastom izvoza i krizom u sektoru nekretnina, ostvariti najsporiji tempo rasta u poslednjih 25 godina, prema izvještaju te međunarodne institucije.

Prema prognozama MMF-a, privreda SAD, najveća na svijetu, će ove godine ostvatiti rast od 3,6 odsto, što je za pola procentnih poena više u odnosu na oktobarsku prognozu, dok će Kina, kao druga najveća svjetska privreda, registrovati rast od 6,8 odsto u ovoj godini, za 0,3 procentna poena niži u odnosu na raniju prognozu MMF-a, a u 2016. rast od 6,3 odsto.

Posljednji put kada je privredni rast Kine pao ispod sedam odsto bilo je 1990. godine, kada je usporio na 3,8 odsto. Sporiji privredni rast Kine u ovoj i narednoj godini naročito će se preliti i na druge azijske države, što će rezultirati obaranjem njihovih perspektiva rasta, ocenjuje MMF.

Kada je riječ o eurozoni i Japanu, stagnacija i niska inflacija i dalje izazivaju zabrinutost, što zahtijeva stalna monetarna labavljenja kako bi se spriječio rast kamatnih stopa, navodi MMF, i dodaje da u eurozoni, u kojoj bi Evropska centralna banka ove nedjelje trebalo da pokrene program otkupa obveznica, niske cijene i depresijacija eura pomažu privrednom rastu, ali da će se u budućnosti taj blok boriti sa niskim nivoom investicija i slabijom tražnjom iz zemalja u razvoju.

Prema procjenama MMF-a, eurozona bi u 2015. trebalo da ostvari rast od 1,2 odsto, a naredne godine rast od 1,4 odsto, dok će privreda Japana ove godine ostvariti rast od samo 0,6 odsto, a naredne godine takođe slabašnih 0,8 odsto.

Privreda Rusije, koja je već pritisnuta sankcijama zbog umiješanosti u ukrajinsku krizu, naročito će biti pogođena nižim cijenama nafte, navodi MMF, i dodaje da će iz tog razlog privreda Rusije ove godine registrovati pad od tri odsto, a naredne godine negativni privredni rast od jedan odsto. U oktobru prošle godine, MMF je prognozirao blagi rast ruske privrede.

 

Izvor: Tanjug, B92
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top