MMF: Kina suočena sa neviđenim ekonomskim izazovom | Ekonomist

MMF: Kina suočena sa neviđenim ekonomskim izazovom

Kina se suočava sa ogromnim zadatkom, ispunjenim rizicima, u okviru napora da pređe na ekonomski model zasnovan na tržišnim principima i na potrošnji, saopštio je Međunarodni monetarni fond MMF.

Budući da predstavlja najvažniju ekonomiju u razvoju, kinesko uspostavljanje nove ravnoteže i razduživanje će “iziskivati veliki oprez”, navodi se u novom pregledu globalnih finansijskih rizika MMF-a, koji je objavljen juče uoči početka dvodnevnog godišnjeg samita Fonda i Svjetske banke koji se održava u Limi, prenosi AFP.

“Kineske vlasti se suočavaju sa neviđenim političkim izazovom u realizaciji svojih ciljeva – prelasku na novi model rasta i na finansijski sistem utemeljen na tržišnim principima”, ocijenio je međunarodni kreditor u svom izvještaju.

“Postizanje takvog ishoda zahtijeva oprez u pogledu tempa reformi i političku dosljednost”, dodaje se dalje.

Kina se našla u fokusu MMF-ovog novog “Izvještaja o globalnoj finansijskoj stabilnosti”, u kom se naglašava povećana opasnost od usporavanja rasta tržišta u nastajanju, globalnih tržišnih turbulencija, i vrlo visokog nivoa zaduživanja kompanija, navodi francuska agencija.

Ako se taj proces ne bude dobro vodio sa stanovišta politike, MMF upozorava da bi šteta po svjetsku privredu od krize u tržištima u usponu mogla biti velikih tri procenta globalne proizvodnje, izjavio je finansijski savjetnik u MMF-u, Hose Vinals.

“Preporučuje se hitna nadogradnja politika, kako bi se izbjegli rizici”, rekao je on.

Prema najgorem scenariju, stopa bankrota kompanija mogla bi skočiti, naročito u Kini, “podižući napetost u finansijskom sistemu, s posljedicama po rast”, navodi se u izvještaju.

Poseban rizik predstavlja to što bi kompanije u državnom vlasništvu u tržištima u usponu, poput onih u energetskom sektoru, koje su podigle ogromne količine novca izdavanjem obveznica, mogle servisiranje njihovih dugova da prebace na vlade.

To bi moglo da podigne rizik da se te države suoče sa obaranjem kreditnih rejtinga na neinvesticijski ili status smeća, kao što se dogodilo Brazilu prije mjesec dana, ukazao je MMF.

Usporavanje u Kini, drugoj najvećoj svjetskoj privredi, istovremeno je i uzrok i dio slabosti koja je pogodila tržišta u usponu, konstatuje Fond.

Fond je juče srezao prognozu globalnog privrednog rasta za ovu godinu na 3,1 odsto, i na 3,6 procenata za iduću godinu, smanjujući procenu u oba slučaja za po 0,2 procentna poena u odnosu na predviđanje prije tri mjeseca.

Izvor:cdm

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top