MMF i CBCG dijele optimizam po pitanju crnogorske ekonomije | Ekonomist

MMF i CBCG dijele optimizam po pitanju crnogorske ekonomije

Ima osnova za optimizam po pitanju izgleda crnogorske ekonomije, kroz više važnih aspekata ali u narednom periodu neophodno je intenzivirati aktivnosti na planu predstavljanja Crne Gore na međunarodnom finansijskom tržištu kako bi se poboljšala reputacija zemlje i stekli uslovi za bolje zaduživanje na međunarodnom tržištu, saglasni su predstavnici MMF-a i CBCG.

Guverner Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoje Žugić sastao se sa timom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji boravi u Crnoj Gori radi pružanja tehničke podrške Ministarstvu finansija na planu izrade srednjoročne strategije upravljanja javnim dugom.

Kako je saopšteno iz CBCG, predstavnici MMF-a prezentovali su guverneru određene zaključke do kojih su došli nakon više održanih sastanaka u Ministarstvu finansija.

“Zajednički je konstatovano da ima osnova za optimizam po pitanju izgleda crnogorske ekonomije, kroz više važnih aspekata, i to: snažna fiskalna konsolidacija, poboljšana makroekonomska i finansijska situacija, izmjena izgleda kreditnih rejting agencija, očekivano donošenje pozitivne odluke po pitanju podrške Svjetske banke Crnoj Gori, te dobre ocjene MMF-a”, ističu iz CBCG.

Sagovornici su se, dodaju, saglasili da je neophodno intenzivirati aktivnosti na planu predstavljanja Crne Gore na međunarodnom finansijskom tržištu.

“Uspješno predstavljanje zemlje stranim investitorima, koje podrazumijeva punu tranpsarentnost i dostupnost svih potrebnih informacija, utiče na reputaciju zemlje, a time i na uslove njenog zaduživanja na međunarodnom tržištu”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici MMF-a pohvalili su otvorenost i transparentnost CBCG, kao i internet stranicu te institucije, i ocijenili su je veoma sadržajnom, kvalitetno osmišljenom i održavanom.

“Guverner se zahvalio timu MMF-a na podršci i izrazio spremnost CBCG da, kroz angažman njenih zaposlenih, da doprinos implementaciji strategije upravljanja javnim dugom, kao i aktivnostima na planu osmišljavanja nastupa Crne Gore na međunarodnom finansijskom tržištu”, zaključuje se u saopštenju.


 

Izvor: Rtcg

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top