MMF forsira Portugaliju | Ekonomist

MMF forsira Portugaliju

 

Vašington — Privreda Portugalije se oporavlja, ali mora da se uhvati u koštac sa dubokim problemima koji datiraju od prije 2011. kada je zatražila međunarodni paket pomoći.

U izvještaju MMF-a se navodi da Portugalija, kao i ostale zemlje eurozone, ostvaruje korist od niskih kamatnih stopa, manjih cijena nafte i slabog eura koji pruža podstrek izvozu, prenosi američka agencija Asošiejted pres (AP).

“Srednjoročni izgledi za Portugaliju su, međutim, i dalje zamagljeni problemima iz prošlosti, kao što su visok javni dug koji je primorao Lisabon da traži 78 milijardi eura međunarodne pomoći”, navodi se u izvještaju.

MMF je apelovao na Portugaliju da ubrza strukturne reforme, uključujuhi reforme u sektoru plata i penzija, kao i da dodatno smanji vladinu potrošnju.

“Bankarski sistem Portugalije je i dalje neprofitabilan i opterećen visokim stepenom nenaplativih kredita”, zaključuje se u izvještaju tog međunarodnog kreditora.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top