MMF: Era niskih kamatnih stopa se završava | Ekonomist

MMF: Era niskih kamatnih stopa se završava

Međunarodni monetarni fond je upozorio kompanije iz zemalja u razvoju, koje su zajedno nagomilale dugove, da se era niskih kamatnih stopa približila kraju.

Ovo upozorenje je stiglo pošto su kompanije nagomilale dug na rekordnih 18 biliona dolara, javlja Rojters.

U najnovijem izvještaju “Globalna finansijska stabilnost”, MMF je ukazao da je najveći rast koeficijenta zaduženosti tj. odnosa dugoročnog duga kompanije prema ukupnom akcijskom kapitalu, registrovan u “ranjivijim sektorima”, kao što su građevinarstvo, rudarstvo, nafta i gas, koji su, kako ocjenjuje Fond, naročito izloženi aktuelnim rizicima.

Posmatrano po regionima, najupečatljiviji preokret je evidentiran u Kini i Latinskoj Americi, gdje ukupan korporativni koeficijent zaduženosti iznosi 120 odsto i 110 odsto, respektivno, dok je taj koeficijent u građevinskim sektorima tih regiona blizu 275 i 200 odsto, navodi Rojters.

“Očigledno je da raste zabrinutost zbog trenda porasta koeficijenta zaduženosti u posljednjih nekoliko godina, jer je većini finansijskih kriza na tržištima u razvoju prethodio ubrzan rast tog koeficijenta”, navodi se u izvještaju.

MMF je, takođe, upozorio da su godine rekordno niskih kamatnih stopa omogućile kompanijama iz tržišta u razvoju da emituju nove obveznice, po boljim uslovima.

“Ako su rastući koeficijent zaduživanja i emitovanje novih obveznica bili pod uticajem spoljnih faktora (niskih globalnih kamatnih stopa), onda su te kompanije izloženije pooštravanju globalnih finansijskih uslova”, navodi se u izvještaju.

Osim toga, MMF je pozvao zemlje u razvoju da pomno prate na aktivnosti svojih velikih kompanija, jer globalno okruženje počinje da se mijenja.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top