MMF

MMF: Ekonomski rast u 2017. iznad tri odsto i u Crnoj Gori

Međunarodni monetarni fond porvrdio je preliminarne prognoze rasta evropskih ekonomija u nastajanju i razvoju, među kojima je i Crna Gora, prema kojima će se on odvijati po stopi višoj od tri odsto, navodi se u ažuriranom izvještaju Winter Economic Outlook – WEO ove finansijske institucije objavljenom danas.

Region evropskih ekonomija u nastajanju i razvoju, koji čine Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Mađarska, Kosovo, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunija, Srbija i Turska, u 2017. bi, prema procjenama MMF-a trebalo da rastu 3,1 odsto, dok bi u 2018. godini rast trebalo da bude dodatno ubrzan po stopi od 3,2 odsto, u skladu s jesenjim procjenama.

“Nakon prigušenih performansi u 2016. godini, ekonomska aktivnost bi trebalo da uveća zamah u 2017. i 2018. godini, prije svega u tržišnim ekonomijama u nastajanju i razvoju. Međutim, prisutna je široka disperzija mogućih ishoda vezanih za ove projekcije, uzevši u obzir neizvjesnosti povezane s političkim stavom nove američke administracije i njenim posljedicama na globalnom nivou”, navodi se u zimskim procjenama MMF-a.

U MMF-u smatraju i da se tržišne ekonomije u nastajanju i razvoju suočavaju s veoma različitim cikličnim pozicijama i strukturnim izazovima, kao i da one s velikim i nefinansijskim dugom koji raste, neosiguranim inostranim obavezama, kao i s velikim oslanjanjem na kratkoročno zaduživanje u cilju finansiranja dugoročnih investicija moraju da usvoje snažnije prakse upravljanja rizikom i zauzdaju neusklađenost bilansa.

Savjet MMF-a zemljama s niskim dohotkom, čije su se fiskalne rezerve proteklih godina umanjene je da u osnovne prioritete uvrste obnavljanje tih rezervi, nastavljajući efikasnu potrošnju namijenjenu kapitalnim ulaganjima i socijalnim davanjima, kao i jačanju upravljanja dugom.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top