MMF dobija konkurenciju? | Ekonomist

MMF dobija konkurenciju?

Njemačka kancelarka Angela Merkel podržava ideju o uspostavljanju Evropskog monetarnog fonda (EMF), pod uslovom da nacionalne vlade nad njime vrše nadzor.

Merkel je poručila da podržava koncept uspostavljanja EMF-a sve dok države članice zadržavaju kontrolu nad tim tijelom, navode izvori bliski kancelarki, a prenosi agencija Rojters.

Naime, njemački konzervativci brinu da bi EMF mogao da potpadne pod nadležnost Evropske komisije i iskoristi novac njemačkih poreskih obveznika za finansiranje “rasipnih” članica.

Takođe strahuju da bi Bundestag, donji dom njemačkog parlamenta, mogao da izgubi pravo veta na spasilačke pakete u evrozoni.

Izjava Merkelove dolazi uoči sjutrašnje posjete francuskog predsjednika Emanuela Makrona Berlinu, koji se snažno zalaže za ozbiljne reforme evrozone u nastojanju da 19-člani blok odbrani od bilo kakvog mogućeg ponavljanja finansijske krize nalik onoj iz 2009. godine.

Dio Makronove vizije je i pretvaranje postojećeg evropskog spasilačkog fonda – ESM – u Evropski monetarni fond, iako je čak u jednom trenutku predložio da evrozona ima sopstveni budžet vrijedan više stotina milijardi evra.


Izvor: B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top