MMF: 'Brexit' rizik za globalnu ekonomiju | Ekonomist

MMF: ‘Brexit’ rizik za globalnu ekonomiju

MMF izvijestio da je referendum već stvorio nesigurnost među investitorima, a mogao bi teško narušiti trgovačke odnose.

Velika Britanija mogla bi zadati težak udarac krhkoj globalnoj ekonomiji ako izglasa izlazak iz Evropske unije, objavio je MMF u dosad najoštrijem upozorenju o rizicima povezanima s tzv. Brexitom.

MMF je britanski referendum 23. juna svrstao u ključne rizike, zajedno s nestabilnošću u Kini i drugim brzorastućim ekonomijama, varirajućim cijenama dionica i nedostatkom potencijala za dugoročan rast u razvijenim državama.

“Planirani referendum u junu… već je stvorio nesigurnost među investitorima”, rekao je glavni ekonomist MMF-a Maurice Obstfeld na predstavljanju polugodišnjeg izvještaja o stanju svjetske ekonomije.

“Brexit bi mogao nanijeti tešku regionalnu i globalnu štetu narušavanjem ustanovljenih trgovačkih odnosa”, dodao je Obstfeld, kako prenosi Hina.

Mlađi birači mogući tas na vagi

Mlađi birači mogli bi biti tas na vagi koji će na referendumu presuditi o članstvu Velike Britanije u Evropskoj uniji (EU), po anketi objavljenoj početkom aprila koja daje veće izglede pristalicama izlaska zemlje iz EU-a.

Po toj anketi koju je putem interneta Opinium proveo za The Observer, 43 posto ispitanika je za izlazak zemlje iz bloka, a 39 posto je za ostanak u EU-u. Od 1966 odraslih ispitanika, 18 posto je još neodlučno, a jedan posto se nije htjelo opredijeliti.

Ankete javnog mišljenja o referendumu 23. aprila daju veoma različite rezultate.

U telefonskim anketama uglavnom se predviđa pobjeda protivnika izlaska zemlje iz EU-a, a u internetskim vode njegovi pristalice.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top