MMF apeluje na EU: Budite realniji | Ekonomist

MMF apeluje na EU: Budite realniji

MMF je pozvao EU da bude realnija u pogledu uslova koje Grčka mora da ispuni za dobijanje novih sredstava iz evropskog programa pomoći dogovorenog prošle godine.

“Na neformalnom sastanku u Briselu između delegacije MMF-a i predstavnika Evropske komisije, Evropske centralne banke i Evropskog stabilizacionog mehanizma, ostvaren je dobar napredak”, saopštili su neimenovani izvori, a prenosi agencija Fran pres.

MMF, koji još uvek treba da donese odluku o učešću u trećem programu pomoći Grčkoj od 2010. godine, ponovo je doveo u pitanje održivost grčkog ekonomskog programa.

“Ciljevi Atine, namijenjeni dostizanju primarnog budžetskog suficita od 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda u naredne dvije godine, veoma su ambiciozni”, izjavio je portparol MMF-a Geri Rajs.

On je dodao da Grčkoj mora biti omogućeno obaranje duga na održivi nivo, za šta je, kako je rekao, potrebno usvajanje novih mjera štednje, poput dodatnog smanjenja penzija, dok je na Evropljanima da Atini otpišu značajan dio duga.

Prilagođavanja bi, prema ocjeni Rajsa, mogla biti manje bolna ukoliko bi Evropljani bili velikodušniji.

“Potrebne reforme bi bile manje zahtjevne, kada bi evropski partneri ponudili Grčkoj umanjenje tereta duga”, rekao je on.

“Pokušavamo da pružimo realnu analizu, naš posao je da budemo realni”, naveo je Rajs, posle optužbi grčkih zvaničnika da MMF blokira napredak u odblokiranju sredstava iz evropskog paketa pomoći.

“Iako smo veoma bliski pozicijama na kojima stoje tri evropske institucije, MMF ostaje pri veoma oštrom stavu koji je neshvatljiv”, izjavio je juče grčki ministar finansija Euklid Cakalotos.

Iz MMF-a poručuju da nije u redu da ta institucija bude okarakterisana kao stroga, ili kao neko ko blokira napredak.

MMF je, takođe, doveo u pitanje postizanje budžetskih ciljeva Atine dogovorenih u zamjenu za isplatu evropske finansijske pomoći Grčkoj u iznosu od 86 milijardi evra.

Zvaničnici Evropske unije i MMF-a su mjesecima vodili teške pregovore o mjerama koje zvanična Atina mora sprovesti za poboljšanje stanja javnih finansija u zemlji.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top