Mjesečne režije najskuplje u Ljubljani | Ekonomist

Mjesečne režije najskuplje u Ljubljani

Ljubljana je glavni grad čiji građani za struju, vodu, gas i ostale režijske troškove daju najviše. Za njim je Zagreb, objavljuje zagrebački Večernji list, pozivajući se na podatke internet stranice Numbeo.com.

Pošto zaradi prosječnu platu od 6.656 kuna (871 euro), svaki Zagrepčanin će da izdvojii 1.595 kuna (208 eura) za režije. Da bi pokrio te osnovne troškove, zbog čijeg su neplaćanja danas računi mnogih stanovnika hrvatske prijestonice i blokirani, mora da radi 38 radnih sati.

Velika je to razlika u odnosu na jedan Helsinki, u kojem režije stanovnici plaćaju 75 eura, a zarađuju mjesečno 2.290 eura, što znači da za plaćanje svih komunalija građani finske metropole moraju da rade tek pet sati.

Zagreb je i jedan od gradova u Evropskoj uniji koji ima najvišu cijenu režija, a jeftiniji je čak i London, čiji će stanovnici platiti 196 eura. Ali, njima je zato prosječna plata 2.856 eura.

“Imamo velike mjesečne obaveze, a primanja ispod prosjeka za Evropu. Kada uzmemo broj blokiranih i nezaposlenih, ljudi su svaki mjesec na mukama, a samo na razne naknade godišnje damo i oko 6.000 kuna (785 eura)”, kazao je predsjednik društva “Potrošač” Ilija Rkman.

Ljubljana je jedini grad u Evropi koji ima veće režije od Zagreba – 213 eura, prema podacima s internetske stranice Numbeo.com, koja sadrži najveći broj podataka za svjetske gradove, a upoređuju trošak stanovanja, stopu kriminaliteta, stanje zdravstva, zagađenja…

Izvor: Agencije

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top