Misteriozna porodica ruši Nestleov tron kafe | Ekonomist

Misteriozna porodica ruši Nestleov tron kafe

JAB Holding u vlasništvu tajanstvene austrijske porodice Reimann, kupila je proizvođača aparata za kafu ”Keurig” i planira da preotme prijesto tržišta kafe.

Kompanija JAB je ponudila gotovo 14 milijardi dolara za kupovinu Keurig Green Mountaina – kompanije koja se bavi kućnim aparatima za kafu.

JAB je do sada u tržište kafe uložio 30 milijardi dolara čime želi da stekne prednost nad Nestleom s kojim se takmiči još od 2012. godine. Mediji pišu da je kupovao od evropskih proizvođača instant kafe do američkih lanaca kafeterija, poput Peet's Coffee lanca za koji je 2012. platio milijardu dolara. Takmičenje sa švajcarskim Nestleom započelo je prije tri godine kad je JAB kupio udio u D.E Master Blendersu 1753, sa sjedištem u Amsterdamu.

Kasnije su za 10,4 milijardi dolara kupili i cijelu kompaniju, nakon čega je uslijedila i akvizicija Mondelezovog poslovanja s kafom vrijedna pet milijardi dolara. Ambicije su išle i dalje, pa je JAB ove godine spojio drugog najvećeg svetskog proizvođača kafe, Mondelez, s Master blenders u novu kompaniju nazvanu Jacobs Douwe Egberts. JAB vodi i lance kafića i restorana, poput već pomenutog Peet'sa, zatim Caribou Coffee i Einstein Noah Restaurant Group. Dakle, JAB-u je nedostajao samo Keurig, čije se poslovanje smatra najbrže rastućim segmentom industrije kafe.

O kakvoj se konkurenciji radi govori i činjenica da je Nestle za svoju Nespresso kao zaštitno lice angažovao glumca Džordža Klunija. Zahvaljujući Kluniju, prodato je 20 miliona aparata za kafu.

Analitičari JAB-ovu poslednju akviziciju upoređuju sa InBevovim preuzimanjem SABMillera.

“Baš kako ste videli da InBev konsoliduje svijet piva, tako JAB želi da konsoliduje svet kafe”, kaže finansijski analitičar Pablo Zuanić.

Zanimljivo je i da je Keurigov najveći pojedinačni akcionar Koka Kola čiji udio od 17,4% vrijedi 2,4 milijarde dolara. Iza JAB Holdinga stoji austrijska porodica Reimann, odnosno četvoro od devet usvojene djece kojima je Albert Reimann nakon smrti ostavio po 11,1% udjela u kompaniji.

Četvoro nasljednika otkupilo je udjele od preostale braće i sestara nakon čega je svaki pojedinačni udio procijenjen na 19 milijardi dolara. Vlasnici su samouki, pa kompanijom upravljaju 3 izvršna direktora – Bernd Beetz, Bart Becht i Peter Harf. Orijentisani na dobit i u potrazi za boljim poreskim okruženjem, JAB je svoje poslovanje 2006. godine iz njemačkog Ludvigshafena preselio u Beč.

IZVOR: POSLOVNI DNEVNIK

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top