Mišković: Srbijo, ulaži u poljoprivredu - Ekonomist

Mišković: Srbijo, ulaži u poljoprivredu

Predsjednik Delta holdinga Miroslav Mišković pozvao je vlasti u Srbiji da što više investicija preusmjere u poljoprivredu putem monetarne i agrarne politike, kako bi se smanjila nezaposlenost i povećao izvoz.

“Pozivam odgovorme ljude u Srbiji da putem monetarne i agrarne politike preusmjere što više investicija u poljoprivredu.”

Samo investicije u poljoprivredu mogu nepovratno da smanje nezaposlenost, da smanje siromaštvo, da obezbijede izvoz, i to izvoz koji, mi to kažemo, donosi 100 odsto neto devizni efekat, rekao je on na dodjeli grantova pobjednicima Deltinog konkursa “Zasad za budućnost”.

Mišković je naveo da je Delta u poljoprivredu do sada investirala 250 miliona eura i da je dovela u Srbiju najmodernije tehnologije, ali je istakao da su za razvoj agrara u Srbiji potrebne i druge velike investicije, kojih nije bilo poslednjih 50 godina.

Prema riječima Miškovića, Srbija mora da sarađuje sa velikim svjetskim kompanijama u poljoprivredi i da kupuje njihovu tehnologiju, jer nema vremena da, na primjer, sama razvija sjeme, za što je potrebno dvadeset godina.

“Mi moramo da kupujemo i da zajedno sa njima dalje razvijamo, a da bismo uspjeli u tome potrebne su nam investicije”, rekao je predsjednik Delta holdinga.

Istakao je i da je Delta započela saradnju sa srpskim poljoprivrednicima, kojima nudi zasade, tehnologiju rada i otkup svega što rodi na njihovim imanjima, a proizvedeno je po Deltinoj tehnologiji i standardima.

Delta holding dodijelio je predstavnicma šest udruženja građana, humanitarnih organizacija i zemljoradničkih zadruga koji su pobjedili na konkursu “Zasad za budućnost” grantove ukupne vrijednosti 7,5 miliona dinara za unapređenje poljoprivredne proizvodnje kroz socijano preduzetništvo.

Mišković je istakao da je cilj akcije “Zasad za budućnost” da individualne poljoprivrednike i male kompanije poveže sa velikim, koje posjeduju savremenu tehnologiju. “Bitno je da velika preduzeća savremenu tehnologiju dovedu do malih proizvođača”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, “Deltinu akciju koja ima za cilj da se unaprijedi proizvodnja u voćarstvu, povrtarstvu i uzgoju svinja, nažalost, nije podržao niko od nadležih državnih organa”, iako je imao razgovore u kojima je predlagao da država podrži tu akciju koja može da promijeni Srbiju nabolje.

Donacije Delta holdinga dobili su humanitarna organizacija Karitas iz Šapca (1,8 miliona dinara), udruženje RRS Novi mostovi” iz Surčina (295.000 dinara), Zemljoradnička zadruga “Pro femina, Zdravčica” iz Užica (986.780 dinara), Udruženje građana “Evo ruke” iz Zemuna (1,8 miliona dinara), Udruženje žena “Sačuvajmo selo” iz Priboja (896.830 dinara) i crveni krst iz Smedereva (1,8 miliona dinara).

Izvor BizLife
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top