Ministri G20 usvojili plan borbe protiv utaje poreza - Ekonomist

Ministri G20 usvojili plan borbe protiv utaje poreza

LIMA, Ministri finansija iz Grupe 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G20) odobrili su juče novi plan borbe protiv utaje poreza, kojoj pribjegavaju multinacionalne kompanije i koja godišnje zemlje svijeta košta najmanje 100 milijardi dolara.

Takozvani plan za Rješavanje problema erozije osnovice i prebacivanja profita (BEPS), čiji je zadatak za zatvori zakonske „rupe“ koje multinacionalne kompanije koriste za izbjegavanje plaćanja poreza, usvojen je juče na sastanku ministara finansija iz zemalja G20 i iz tržišta u razvoju, prenosi agencija Frans pres.

Ovom planu je, kako dodaje francuska agencija, još potrebno „zeleno svjetlo“ lidera G20 na novembarskom samitu u Turskoj.

Potpredsjednik turske vlade, Dževdet Jilmaz, koji je objavio ovu odluku, rekao je da ovo „istorijski momenat“ u borbi protiv utaje poreza, koja vlade svijeta godišnje košta između 100 do 240 milijardi dolara.

Ovaj plan se, kako je naveo, bavi sveobuhvatnim nizom pitanja, kao što su problemi prekograničnog prebacivanja profita, korišćenja statusa „neoporeziv“ u brojnim zemaljama i digitalne ekonomije.

 

Izvor: Capital.ba

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top